economic

Record absolut la prețul benzinei în Moldova: Motorina va fi mai ieftină cu 3 bani

12 мая 2022, час 12:14
Делиться:

Record istoric la benzină în Moldova. În timp ce prețul pentru un litru de benzină se majorează tot mai mult, costul unui litru de motorină scade. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță prețul la benzină și motorină pentru vineri, 13 mai. Astfel, benzina se scumpește cu 18 bani, iar motorina scade cu 3 bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 29 de lei și 13 bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 81 de bani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că, creșterea prețurilor la carburanți înregistrată în ultimele zile reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de refuz total, până la sfârșitul anului curent, asupra importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

În consecință, atât cotațiile Brent la țiței, cât și cotațiile Platts la motorină și în special la benzină au avut o creștere considerabilă pe parcursul săptămânii precedente, ajungând la un nivel maxim de 114 $/baril de petrol și 1194 $/tona de benzină.

Totodată, în ultimele zile se poate observa o ușoară scădere a cotațiilor internaționale, care pentru ziua de mâine se va reflecta la prețul de panou la motorină. Urmând logica mecanismului actual de stabilire a prețurilor, ANRE asigură consumatorii că în cazul stabilizării pieței și continuării diminuării în perioada următoare a prețurilor la bursele externe, curba respectivă va fi reflectată fidel și la stațiile de alimentare din țară.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru ziua de 12.05.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Andreea Josan
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram