Și-au desenat dramele prin care au trec din cauza războiului. E vorba de copii refugiați din Ucraina care prin pictură și-au povestit emoțiile trăite. Iar singură lor dorință este să fie Pace. Expoziția cu genericul "Casa mea" a fost expusă la parterul Parlamentului.
„Aici am desenat războiul. Prietenul meu a pictat o casă în care ar fi nimerit o bombă. Crucea semnifică că e în ruine.”
La cei 10 ani, Nazar, împreună cu alți copii din Ucraina, care s-au refugiat în Republica Moldova cu famiilile de teama războiului, și-au pus emoțiile pe pânză. Și-ar fi dorit să-și petreacă copilăria, acasă, în Irpeni, dar orașul a fost făcut una cu pământul de armata rusă.
„Nu vreau să fie război. Vreau acasă.”
Expoziția cu lucrările copiilor refugiați a fost expusă în holul Parlamentului.
„Pictura mea nu este aici, dar este o lucrare care mi-a plăcut. Au realizat-o prietenii mei. Mi-a plăcut tot, dar cel mai impornat e drapelul Ucrainei.”
Copiii spun că au reușit să-și facă mulți prieteni, aici, în Republica Moldova.
„Ne-am cunoscut cu mulți copiii și am înțeles că sunt foarte binevoitori, că înțeleg durerea noastră.”
Totuși, sentimentul care îi copleșește este...dorul.
„De cei dragi, dor de prieteni, de profesorii de la școală.”
În procesul de creație copii au fost ghidați de pictorița Valeria Barbas.
În debutul ședinței Legislativului, speakerul Igor Grosu a făcut un apel la solidaritate și susținere a copiilor din familiile refugiate din Ucraina.
Lucrările au fost realizate în cadrul atelierelor de creație, care s-au desfășurat în mai multe centre de plasament din capitală și din țară, începând cu luna martie. Circa 100 de copii au participat la aceste ateliere, în cadrul proiectului „Casa mea, Ucraina”, care a îmbinat diverse tehnici de terapie prin artă pentru susținerea psihologică a copiilor refugiați.