Șor, viață de lux în Israel. Cum au descoperit jurnaliștii CU SENS casa în care deputatul fugar a locuit ultimii 3 ani

Foto: cusens.md
12 сентября 2022, час 18:19

În ultimele luni, jurnaliștii de la site-ul CU SENS au analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Potrivit jurnaliștilor, majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină. Totuși, detaliile surprinse, puse cap la cap, indică vila de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani. 

Jurnaliștii au analizat mai multe decoruri care apar în spatele deputatului fugar în timpul aparițiilor sale video, dar și a pozelor făcute de soția sa, interpreta din Rusia, Jasmin, și publicate pe rețelele sociale, și au ajuns la concluzia că liderul Partidului „Șor”, ar închiria o vilă de lux. 

Imobilul ar avea cel puțin două etaje. În plus, vila ar avea și o grădină generoasă cu copaci de măslini, palmieri, balansoar și un bazin dreptunghiular. Primele poze din această locuință, interpreta Jasmin le-ar fi postat în iulie 2019, la doar trei săptămâni după ce soțul ei, deputatul Ilan Șor, a fugit din țară, traversând, potrivit Procuraturii Generale, ilegal frontiera de stat. Se întâmpla după schimbarea clasei politice de la Chișinău, marcată de căderea regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc.

Șor, la acel moment, avea interdicție de a părăsi țara, deoarece era condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere, în dosarul numit generic „Furtul miliardului”. Sentința, însă, nu este executorie, deoarece nu este definitivă. De atunci, deputatul fugar, dat în căutare internațională, a comunicat cu alegătorii săi, dar și cu jurnaliștii, exclusiv online. 

În spațiul online au apărut două filmulețe cu el într-un mall din orașul de pe malul mării Mediterane, Netanya, din Israel și la o terasă dintr-un alt oraș, la fel de pe litoral – Herzliya. Și ultimele informații publice, oferite de autoritățile din Republica Moldova, îl localizează pe Ilan Șor în Israel.

Examinând toate pozele și imaginile video, cei de la cusens.md pun că au identificat vila, în care Ilan Șor ar trăi în ultimii trei ani. Ar fi vorba despre orașul Caesarea, care are doar câteva mii de locuitori, dar care impresionează prin lux și opulență. 

„Din informațiile publicate pe un site de booking, aflăm că imobilul are două etaje,  cinci dormitoare și o suprafață de 800 de metri pătrați. Terenul, pe care este amplasat, este de aproape 3000 de metri pătrați și se află la trei minute distanță de plajă. Vila este descrisă ca fiind o „proprietate unică, într-o zonă râvnită, ce oferă un nivel neîntrecut de lux și izolare”. Pozele coincid până în cele mai mici detalii cu cele postate de familia Șor pe rețelele de socializare”, mai scriu jurnaliștii. 

Reamintim că deputatul moldovean s-a născut, de fapt, la Tel Aviv, prin urmare, este cetățean al Israelului. Așa că am început căutările anume aici, în cartierele cu vile de lux din regiunile unde a fost văzut. Deoarece în mai multe poze se vede marea, am ales să analizăm proprietățile de pe litoral, care au în curte bazin dreptunghiular, poziționat perpendicular în raport cu casa.

Proprietarul din acte ar fi o firmă imobiliară din Israel, fondată, la rândul ei, de o altă companie cu sediul în Elveția. În prezent, aceasta ar fi fost scoasă la vânzare cu suma de circa 13,2 milioane de euro. Chiria ar fi însă de peste 3 mii de dolari. 

Amintim, că Ilan Șor este cercetat penal de procurori în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară. Pe lângă implicarea în dosarul fraudei bancare, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani, Șor mai este anchetat pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritată toate bunurile pe care familia sa le deține, dar și pentru delapidarea averii străine, abuz în serviciu, crearea și conducerea unei organizații criminale, conectată la fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Pentru aceste acuzații, Legislativul i-a ridicat lui Șor deja de câteva ori imunitatea, pentru ca Procuratura să-l poată aresta și să trimite dosarele în judecată, eventual, în lipsa învinuitului. 

În 2017 Șor a fost  condamnat de primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare. Doar că sentința nu este executorie, deoarece nu este definitivă. Examinarea la Apel a cazului este tergiversată, avocații deputatului fugar reușind în lipsa lui să mute dosarul de la o instanță la alta. 

Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram