social

Un nou scandal între primarul Ceban și reprezentanții PAS. De această dată, la mijloc este gunoiul

13 января 2022, час 10:57
Делиться:

Un nou scandal între primarul general al capitalei, Ion Ceban și reprezentanții PAS. De această dată, la mijloc este gunoiul. În timp ce consilierii municipali PAS acuză edilul că nu vrea să soluționeze problema deșeurilor municipale, Ceban le reproșează că ar proteja scheme infracționale puse la cale de unii agenți economici, care ar fi protejați de funcționari de rang înalt.

Potrivit lui Ceban, compania de colectare a gunoiului „ABS”, care ar fi protejată de unii deputați PAS încearcă să „șantajeze” municipalitatea și agenții economici din Capitală pe care-i determină să rezilieze contractele cu Regia „Autosalubritate”.  

„Am fost învinuiți că nu am prelungit contractul cu ABS, care ar sorta o parte din gunoi. Nu am fost crezuți că suntem șantajați pentru că oamenii fac business. Acești oameni sunt acoperiți de deputații din PAS. Au fost atacuri, manipulări, s-a încercat să stoarcă 50 de milioane de lei din Primărie. Se dorește un atac raider asupra Regiei „Autosalubritate””, a declarat Ceban. Primarul afirmă că, întreprinderea, într-adevăr, ar opera sortarea gunoiului menajer, însă, este vorba doar despre 8 la sută din volumul pe care-l colectează. În rest, deșeurile sunt transportate pe un Poligon din Boșcana, care este absolut nepotrivit și reprezintă o adevărată bombă ecologică.

„Depozitul de la Boșcana nu corespunde cerințelor ecologice. Acolo este tot otrăvit în jur. Acest poligon a fost construit înainte de anii 90,  doar pentru deșeurile din Vadul lui Vodă. Astăzi, acest poligon este privat, cum a ajuns să fie privat – trebuie  să răspundă procuratura. Noi am sesizat structurile statului”.

Mai mult, potrivit lui Ceban, agenții economici sunt „chemați la Parlament” și somați să rezilieze contractele cu „Autosalubritate”, altminteri „vor avea probleme cu FISC”.  Ceban a declarat că le-a cerut instituțiilor statului responsabile să intervină pentru a pune capăt acestei catastrofe, însă, nimeni pare să nu ia atitudine.  

„Celor de la guvernare trebuie să le dăm un premiu OSCAR pentru ce scriu pe Facebook,  pentru că altceva nu se pricep. Sunt specialiști în tot și nimic”, a rezumat Ceban.

De cealaltă parte, consilierii municipali  din partea PAS vi cu contraargumente și-l acuză pe Ceban de „lipsă de viziune și dorință de a soluționa problema deșeurilor din Capitală”.  De altfel, aleșii PAS au anticipat conferința lui Ceban și au organizat una cu o oră mai devreme.

„Primarul Ion Ceban va organiza o conferință în care se va  victimiza și va vorbi despre dușmanii care îl sabotează. Vor fi niște ecouri ale unui primar disperat care nu știe ce să facă și cum să meargă înainte”, a declarat consiliera PAS, Zinaida Popa.

Aleșii municipali l-au acuzat pe  Ceban de incompetență, din moment ce consilierii au elaborat mai multe proiecte în acest sens, însă, nu se dorește implementarea lor.

„Chișinăul produce 600 tone de deșeuri zilnic care ajung la Țânțăreni. În 7 ani, poligonul  nu va mai fi încăpător. Primăria va trebui să caute alt spațiu. Nici Regia „Autosalubritate”, nici primarul nu au viziuni pe termen lung. El nu trebuie decât  să deschidă cel puțin strategia națională și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca ministerul mediului. Îi recomandăm să se concentreze pe lucru și să îndeplinească promisiunile făcute, iar dacă îi este dificil să nu-i fie rușine să ceară ajutor de la cei care cunosc”, au menționat consilierii PAS.

În opinia aleșilor locali, situația degradează în Chișinău din cauza faptului că primarul este preocupat mai mult de politică, decât de soluționarea problemelor orașului.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram