social

Val de cutremure lângă Republica Moldova: Explicațiile oferite de un seismolog din Chișinău

13 января 2022, час 13:30
Делиться:

Serie de cutremure în apropiere de Republica Moldova. Trei seisme matinale s-au produs astăzi, 13 ianuarie, în mai puțin de cinci ore, în România. 

Mișcările tectonice au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, iar cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Totodată, de la începutul anului 2022, s-au produs 16 cutremure în țara vecină. 

Contactat de tv8.md, seismologul-șef din Republica Moldova susține că acestea sunt cutremure de suprafață și nu prezintă un pericol pentru țara noastră.

Astfel, Igor Nicoara, șeful Centrului de Monitorizare Seismică a Institutului de Geologie și Seismologie din Moldova, ne-a declarat că nu există motive de îngrijorare.

„Este ceva normal, nu este ceva ieșit din observațiile tradiționale. Au fost câteva seisme cu magnitudini mici, care de obicei nu se resimt de populație, dar este o activitate absolut normală”, ne-a declarat  directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Totodată, Igor Nicoara ne-a spus că trebuie să fim pregătiți în orice moment și să conștientizăm că Republica Moldova se află totuși într-o zonă expusă pericolului seismic.

„Suntem foarte aproape de focarul seismic Vrancea, unde periodic se întâmplă cutremure de pământ care pot avea câteodată și efecte catastrofale. Noi facem prognoze de lungă durată, care sunt reflectate prin hărți de zonare și microzonare seismică. 

Astfel, pentru teritoriul Republicii Moldova noi cunoaștem că, aproximativ odată la 36 sau 37 de ani, se întâmplă un cutremur de pământ mare, care poate avea efecte semnificative și pe teritoriul țării noastre. 

În acest caz, pe partea de sud a țării, poate fi resimțit cu intensitatea de 8, în partea centrală cu intensitatea de 7 și în partea de nord-est cu intensitatea de 6”, a mai declarat șeful Centrului de Monitorizare Seismică. 

Cel mai important seism din anul 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai și a avut o magnitudine de 4,7.

Cel mai puternic seism înregistrat pe teritoriul actual al Republicii Moldova a fost înregistrat în anul 1988. 

Seismul cu magnitudinea de 4,2 grade a avut loc în apropierea satului Zăicani din raionul Râșcani.

Cele mai mai puternice seisme produse în România în ultimii 28 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram