social

/VIDEO/ Restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie, rămase mai mult pe hârtie. CNESP urmează să anunțe altele noi

13 января 2022, час 20:07
Делиться:

Restricțiile impuse de autoritățile în sănătate pe timp de pandemie au rămas mai mult pe hârtie. Astăzi, în fiecare troleibuz sau autobuz care se oprea în stație erau cel puțin două persoane care nu purtau masca de protecție. Între timp, nu am zărit niciun om al legii, care să-i atenționeze. Taxatorii ne-au spus că le fac observație celor ce nu poartă mască, dar fără rezultat. În context, în următoarele zile, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să anunțe noi restricții. 

Păstrarea distanței fizice de cel puțin un metru, așa cum prevede măsura de protecție, nu este posibilă în transportul public, iar unica soluție rămâne masca. Chiar și așa, nici această regulă nu este respectată de unii oameni. De exemplu, astăzi, la această stație de pe bd. Ștefan cel Mare colț cu str. Ismail, în fiecare troleibuz care se oprea erau cel puțin câte două persoane fără mască de protecție, nemaivorbind de cei care o poartă incorect. 

Am urcat într-un troleibuz de pe ruta cu numărul 22. Am circulat exact cinci stații, dar în tot acest timp nimeni dintre călători nu s-a folosit de dezinfectant. În schimb, atunci când ne apropiam cu camera de luat vederi, oamenii îmbrăcau repede masca.

În timp ce cumpărătorii care nu poartă mască de protecție nu sunt lăsați de oamenii de la pază să intre în magazine, taxatorii spun că nu pot face același lucru și cu cei ce urcă în troleibuze. Asta deoarece unii călători nu vor să asculte și devin agresivi. 

Unii cetățeni au recunoscut că s-au relaxat în ultima perioadă. Totuși, majoritatea înțelege că trebuie să se protejeze și îi îndeamnă să o facă și pe cei, care nici până acum nu cred în existența virusului. 

Cei intervievați astăzi ne-au mai spus că visul lor este ca pandemia să treacă.

În ultima decizie adoptată de CNESP pe data de 21 decembrie 2021, este indicat că, până pe data de 15 ianuarie, mesele festive, corporativele, nunţile sau botezurile pot fi organizate cu prezentarea obligatorie a certificatului Covid-19. Totodată, acest certificat trebuie să fie prezentat și de persoanele care vor să ia masa în localuri sau restaurante. Astăzi, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că, în următoarele zile, Comisia urmează să vină cu o nouă hotărâre. Nu este clar, deocamdată, dacă ar putea fi instituite noi restricții. În prezent, cetățenii care nu respectă regulile antiepidemice riscă să fie amendați cu până la 5 mii de lei, la prima abatere și cu până la 25 de mii de lei, în cazul în care încalcă legea în mod repetat. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram