economic

„Horus” și „Silovîe Mașinî” au primit notificare oficială privind rezilierea contractului pentru Termoelectrica

13 мая 2022, час 16:05
Делиться:

Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii a expediat companiilor „Horus” și „Silovîe Mașinî” notificare oficială privind rezilierea contractului pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica. 

„Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii, la data de 13 mai 2022, a expediat către consorțiul companiilor SRL ”Horus” și JSC ”Silovîe Mașinî” notificarea privind rezoluțiunea contractului nr. 9134-B1.1 pentru reconstrucția Unității nr 2, reparația capitală a turbinei și înlocuirea suprafeței de încălzire a cazanului la Unitatea nr. 3, din cadrul centralei cu termoficare Sursa 1”,  a anunțat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o postare pe Telegram. 

Am solicitat un comentariu de la „Horus Energy”.

„Juriștii noștri analizează atent documentul primit astăzi de la UCIPE. Compania va reveni în timpul apropiat cu anunțarea acțiunilor ulterioare față de această decizie politică, prin care s-a reziliat un contract economic în baza căruia noi am înregistrat deja costuri de câteva milioane de euro”, ne-a declarat un reprezentant al companiei.

Licitația privind reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat un adevărat scandal, după ce a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în off-shore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu companie rusă „Silovîe Mașinî” aflată sub sancțiuni internaționale. Consortiul româno-american  în domeniul energetic, care nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini, a anunțat că contestă rezultatele acesteia. Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, compania română Turboenergy Power deține tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice. Mai mult, aceștia se declară nemulțumiți de condițiile care le-au fost înaintate pentru participarea la licitație și susțin că au prezentat un caiet de sarcini mai bun decât firma adversară. Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe mașinî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale. 

În urma scandalului, în 11 aprilie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că „Silovîe Mașinî” nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica, iar licitația a fost întreruptă. Marți, 12 aprilie, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a înaintat solicitarea de rezoluțiune a contractului pentru modernizarea generării la CET Sursa-1 către Banca Mondială, finanțator al Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău (PIESACET 2).

La începutul lunii mai, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat un nou tender. De această dată, este vorba despre unul pentru achiziționarea lucrărilor de reparație a unui singur bloc energetic - numărul 3. 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram