economic

Peskov: Moldova trebuie să întoarcă pretinsele datorii pe care le are la Gazprom. „Pot avea loc unele concesii”

13 мая 2022, час 16:32
Делиться:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Republica Moldova trebuie să achite Gazpromului pretinsa datorie pentru gazele naturale livrate. Peskov susține că „pot avea loc unele concesii, însă datoria nu trebuie să crească”, scrie TASS.

„Contactele trec prin Gazprom. Până la urmă, aceste datorii atârnă de bilanțul Gazprom. Dorința de a primi toți banii datorați este destul de firească și normală, mai ales în acele condiții în care datoriile, din păcate, nu se reduc. Dar trebuie să ceară detalii de la Gazprom, nu există niciun fundal politic aici”, a declarat Peskov.

„Dacă gazele sunt livrate, acestea trebuie plătite. Pot avea loc unele concesii rezonabile, dar datoria nu poate crește constant. Acest lucru nu se încadrează în niciun concept și regim economic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a spus că cererea Gazprom de achitare a tuturor datoriilor la gaze acumulate din 1994 este o „abordarea politică”.

După câteva runde de negocieri la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, la sfârșitul lunii octombrie 2021, a fost semnat un nou contract pe cinci ani cu Gazprom. 

Pe 6 mai, compania Moldovagaz a solicitat gigantului rus Gazprom să extindă cu un an perioada la care să fie efectuat un audit al datoriilor istorice, acumulate pentru consumul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de către ministrul Intrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

Potrivit protocolului semnat pe 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, auditul urma să fie efectuat până la data de 1 mai 2022.

Pe 12 aprilie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a confirmat că Moldovagaz a solicitat Gazprom-ului extinderea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice. Totodată, solicitarea se referă și la posibilitatea prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale. 

La începutul acestei luni, vicepremierul Andrei Spînu spunea că întrucât acțiunile concernului rus sunt complet imprevizibile, Guvernul se pregătește serios de procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Vicepremierul spune că dacă Republica Moldova va fi pusă în situația de a-și procura gaz și energie electrică la prețul de piață, acesta va constitui prețul independenței Republicii Moldova”.

În cadrul ediției de luni, 2 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Andrei Spînu a afirmat că în cazul în care Gazprom ar sista livrările de gaze naturale ca și în cazul Bulgariei și al Poloniei, Republica Moldova „este pregătită și are suficiente rezerve pentru a rezista”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Spînu explică ce s-ar întâmpla dacă Gazprom ar opri gazul pentru Moldova ca în cazul Bulgariei

02 мая 2022, 20:05

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram