externe

Zelenski susţine că în Transnistria sunt cel mult 15.000 de militari, însă asigură că Ucraina nu se teme

Foto simbol
13 мая 2022, час 15:26
Делиться:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru televiziunea italiană Rai1 că un atac rusesc asupra Ucrainei de pe teritoriul transnistrean este foarte posibil, însă nu vede o mare amenințare în acest sens, deoarece în regiunea separatistă a Republicii Moldova ar exista o grupare militară slabă, scrie Rador.

Potrivit lui Zelenski, ruşii ar putea lansa o ofensivă împotriva Ucrainei dinspre Transnistria pentru că Federația Rusă controlează 100% din componenta militară aflată în zona necontrolată de Chişinău. 

„În ceea ce privește forţa umană, înțelegem că poate fi o grupare de până la 15.000 de persoane, dar nu este foarte bine pregătită. Fiindcă nu au graniță cu Federația Rusă, aceştia pot obţine întăriri doar pe cale aeriană. Nu ne este foarte frică de această grupare, pentru că, din 15.000 de oameni, din câte știm, cel mult 3.000 sunt apți să lupte. Poate fi o provocare, dar nu vedem o amenințare foarte mare acolo”  a asigurat Volodimir Zelenski

TV8.md reamintește că pe 10 mai, pretinsele autorități de la Tiraspol au prelungit codul roșu de pericol terorist până pe 25 mai. Asta după ce pe 7 mai în stânga Nistrului au avut loc noi explozii. 

Provocările în stânga Nistrului au început în seara zilei de 25 aprilie când a avut loc o explozie în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa zisul MGB. Presa din stânga Nistrului a scris că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. 

La doar o zi distanță au avut loc explozii în orășelul Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Ținta ar fi fost două antene de radiotelecomunicații, construite în anii `60, care au fost aruncate în aer. 

După acțiunile provocatoare din regiune, Ministerul Apărării al Ucrainei a venit cu o reacție în care a declarat că exploziile reprezintă „o acțiune provocatoare organizată de serviciile speciale rusești”

Cu toate acestea, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a declarat că în regiunea transnistreană situația este calmă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram