economic

/ВИДЕО/ Spînu dă asigurări că vom avea energie electrică, însă nu are siguranța „că vom putea obține un contract pe termen lung”

13 июня 2022, час 22:48
Делиться:

În luna iulie, se vor purta negocieri cu ucrainenii, dar și cu MGRES, pentru a obține un preț cât mai bun la energia electrică pentru Republica Moldova. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a explicat și de ce RM nu semnează un contract pentru o perioadă mai lungă pentru achiziționarea energiei electrice.

„În luna iulie, vom avea negocieri directe cu ucrainenii, ca să vedem ce preț obținem și suntem în discuții cu MGRES pentru a obține un preț bun”, a spus Andrei Spînu.

Vicepremierul susține că un contract pe un termen mai lung nu se semnează și din cauza valutei din RM.

„Sunt și alte subiecte care sunt discutate. Unul din ele este utilizarea leului pe teritoriul întreg al RM. În aceste discuții, se încearcă să se găsească o formulă care să fie corectă”, a precizat ministrul.

Acesta a mai dat de înțeles că o legătură ar exista și cu uzina metalurgică de la Rîbnița, care a obținut autorizație de mediu pentru o lună.

„Pretenția noastră este că indiferent de cum lucrează acea companie, trebuie să lucreze în spațiul legal al RM, trebuie să respecte niște indicatori de mediu, trebuie să acționeze transparent inclusiv pe domeniul financiare. Respectiv, toate aceste subiecte sunt puse pe masa discuțiilor”, a afirmat viceprim-ministrul.

În ceea ce privește un contract de lungă durată cu Centrala de la Cuciurgan, Andrei Spînu spune că „noi ne dorim să avem mai multă predictibilitate și suntem gata să semnăm un contract pe o perioadă mai lungă, ca să nu ajungem să discutăm același lucru în fiecare lună. Nu am siguranța că vom putea obține, dar am siguranța că RM va avea energie electrică”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram