social

/ВИДЕО/ Ultima Oră! Călătoria cu transportul public va fi mai scumpă din 1 iulie: Cât vor costa abonamentele

13 июня 2022, час 16:27
Делиться:

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Metodologia de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, costul unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Cu votul a 30 de consilieri a fost votat întregul proiect. Astfel din 1 iulie, tariful la transportul public va fi de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, deoarece atunci intră în vigoare noua Metodologie.

Respectiv, primarul Capitalei urmează să aprobe noile prețuri, deoarece potrivit noilor modificări la Metodologie, Ion Ceban a fost împuternicit să stabilească și să aprobe valoarea de referință pentru calcularea tarifului pentru transportul public. 

Consiliera PAS Zinaida Popa a declarat că prin acest proiect i se dă undă verde lui Ceban să ajusteze tariful la transportul public.  „Noi dăm toată puterea primarului prin acest vot”, a declarat consiliera.

Potrivit deciziei, cu transportul public vor călători gratuit aleșii locali, copiii până la 7 ani, funcționarii publici cu statul special în cadrul Ministerului de Interne, pensionarii, veteranii, dar și alte persoane. 

Potrivit metodologiei de calcul stabilite, abonamentele unice pentru călătoriile în autobuz și troleibuz vor fi împărțite pe perioade. De exemplu, un abonament pentru o lună pentru un adult ar putea costa 234 de lei. Pentru trei luni prețul este de 594 de lei, iar pentru jumătate de an - 972 de lei. 

În cazul elevilor care studiază la gimnaziu și liceu prețul este mai mic. 117 lei per abonament lunar, 297 de lei - pe trei luni și peste 436 de lei pentru călătoria cu transportul public pentru jumătate de an. Asta în timp ce studenții ar putea plăti 164 de lei, 416 lei sau 680 de lei pe o lună, trei și, respectiv, șase luni.

TV8.md reamintește că după ore întregi de dezbateri și acuzații, consilierii municipali nu au aprobat, în ședința din 9 iunie, inițiativa privind ajustarea tarifelor la transportul public. Deși primarul Capitalei, Ion Ceban, a venit în sala de ședință pentru a aduce argumente pentru majorarea tarifelor la călătoria cu autobuzul și troleibuzul, consilierii nu s-au arătat convinși.

Potrivit primarului, în contextul în care carburanții se scumpesc tot mai mult, iar prețul la energie la fel a crescut „aceste ajustări la tarife sunt inevitabile la această etapă”, iar dacă acest proiect nu va fi votat curând, întreprinderile municipale de transport public ar putea falimenta.

Primarul Ion Ceban, a propus proiectul privind ajustarea tarifelor la transportul public. Conform proiectului, costul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul, în Capitală ar urma să fie 6 lei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

/FOTO/ Câte troleibuze din Chișinău au sistem de aer condiționat: Semnul după care le recunoști la stație

08 июня 2022, 10:06

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram