/ВИДЕО/ Război în Ucraina, ziua 171: Apelul autorităților din Energodar. Slovacia livrează Ucrainei patru obuziere Zuzana

13 августа 2022, час 20:22

Rusia continuă să bombardeze zoneledin regiunea Donbas, în timp ce situația de la centrala Zaporojie rămâne în centrul atenției. Între timp, administrația Energoatom a transmis vineri că centrala nucleară din Zaporojie „funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu”.

UPDATE: Potrivit guvernatorului regiunii Nikolaiev, Vitali Kim, comandamentul armatei ruse s-a mutat pe malul stâng al râului Dnipro, scrie Kyiv Independent.

Anterior, Ucraina a raportat că a lovit un pod peste barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, împiedicând astfel forțele rusești să traverseze cu ușurință râul care împarte în două regiunea Herson ocupată.

UPDATE: Slovacia livrează Ucrainei 4 obuziere Zuzana.

Ministrul slovac al Apărării, Jaro Nad, a declarat că primele obuziere sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe linia frontului.

La începutul lunii iunie, Ministerul slovac al Apărării a declarat că Slovacia va livra opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, ca parte a unui contract pe care l-a semnat un producător controlat de stat, scrie Kyiv Independent.

UPDATE: Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează EFE și Agerpres.

UPDATE: Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează agenţia EFE. 

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.

UPDATE: Autoritățile din Energodar au făcut apel la cetățeni să fie precauți și să-și limiteze timpul pe străzile orașului, scrie UNIAN.

„Aveți grijă și, dacă este posibil, limitați prezența pe străzile din Energodar. Am primit informații despre provocări ulterioare ale ocupanților”, a delcarat primarul din Energodar, Dimitri Orlov.

Potrivit rapoartelor locale, bombardarea are loc din zona parcului orașului în direcția Zaporojie și a teritoriului industrial.

UPDATE: Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea de sâmbătă dimineaţa, că principalele poduri de pe malul vestic al râului Nipru din Herson au fost scoase din uz de atacurile ucrainene şi reprezintă o „vulnerabilitate cheie” pentru armata rusă.

UPDATE: Agenţiile internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au redus, vineri, ratingul de ţară acordat Ucrainei până la SD („selective default”), şi RD („restricted default”), în condiţiile în care consideră că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, relatează Reuters, conform Agerpres. 

O ţară este considerată în incapacitate de plată („default”) când nu îşi poate respecta obligaţiile financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi numit drept parţial  atunci când statul nu rambursează o parte din angajamentele sale.

UPDATE: Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, a acuzat autorităţile ruse de crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele invadate de forţele ruse, relatează The Associated Press. 

Viktor Liaşko a declarat într-un interviu pentru The Associates Press că autorităţile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenţionate de stat oamenilor din oraşele şi satele ocupate.

UPDATE: Volodimir Zelenski a lansat vineri un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele cetățenilor ruși. 

„Nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să se transforme într-un supermarket în care nu este important cine intră, iar principalul lucru este doar să plătească pentru produsele lor”, a spus Zelenski.

UPDATE: Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 200 de soldați, 7 tancuri, 7 transportoare blindate, 3 sisteme de artilerie, o dronă, un echipament special și 15 diferite vehicule, iar 2 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă țintele:

UPDATE: Orice posibilă confiscare a activelor rusești de către Statele Unite va distruge complet relațiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat sâmbătă șeful Departamentului nord-american din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de TASS.

UPDATE: Alte două nave care transportau semințe de floarea-soarelui și porumb au plecat din porturile ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării Naționale, citat de Al Jazeera.

Nava FULMAR S, sub pavilion Barbados, care transportă 12.000 de tone de porumb, a părăsit portul Chornomorsk cu destinația Iskenderun, Turcia.

Cealaltă navă, THOE, sub pavilion Insulelor Marshal, a plecat din portul Chornomorsk cu 3.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, cu destinația Tekirdag, în nord-vestul Turciei, notează hotnews.

UPDATE: Forțele ruse au ucis cinci oameni și au rănit alți 35 în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor de vineri, potrivit Kyiv Independent. 

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat că forțele ruse au ucis doi civili în Kramatorsk, unul în Bakhmut, unul în Kurakhove și unul în Kodema.

UPDATE: Exploziile de la baza aeriană operată de ruşi în Crimeea, din cursul acestei săptămâni, au „degradat semnificativ” flota de la Marea Neagră a acestui stat, a transmis Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC. 

Baza de la Saki, în vestul Crimeei ocupate de ruşi, a fost zguduită de o serie de explozii marţi, soldate cu moartea unei persoane. 

Exploziile au dus la pierderea a opt avioane de luptă ruseşti, potrivit oficialilor britanici. Pierderea a opt avioane de luptă nu înseamnă mult în flota aeriană a Moscovei, dar reprezintă un regres semnificativ pentru flota de la Marea Neagră a Marinei ruse, a menţionat sursa citată.

UPDATE: În dimineața de sâmbătă, 13 august, Statul Major al Ucrainei a transmis că forțele ruse au bombardat cu artilerie regiunile Sumî și Cernigov, potrivit Kyiv Independent. 

Potrivit sursei, forțele ruse își concentrează eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra oblastelor Donețk și Lugansk, precum și asupra menținerii părților ocupate temporar din regiunile Herson, Harkov, Zaporojie și Nikolaiev. 

UPDATE: Kyiv Independent mai scrie că în bombardamentul rusesc a fost rănit un om în Zaporojie. Potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, forțele ruse au tras cinci rachete asupra orașului cu acelaşi nume în seara zilei de 12 august.

 Unele infrastructuri au fost avariate, a precizat oficialul, iar numărul victimelor este încă în curs de stabilire.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Нику Попеску принял участие в 29-ом заседании Совета министров иностранных дел стран ОБСЕ
/ВИДЕО/ Нику Попеску принял участие в 29-ом заседании Совета министров иностранных дел стран ОБСЕ
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?

02 декабря 2022, час 02:38
 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram