/ВИДЕО/ Diaspora nu uită de satul natal! Oamenii din Văsieni au colectat bani pentru a face un trotuar spre gimnaziu

13 сентября 2022, час 20:30

Un trotuar nou-nouț va duce, în curând, spre Gimnaziul din Văsieni, raionul Ialoveni. Obișnuit la prima vedere, acesta este unic datorită faptului că a fost construit din banii donați de locuitorii satului, plecați la muncă peste hotare. Trotuarul, cu o lungime de circa 130 de metri, va fi dat în exploatare peste câteva zile, după ce, aproape 20 de ani, școlarii și profesorii au parcurs drumul spre școală prin gropi și noroi. În total, pentru materialele de construcție necesare, consătenii din diasporă au reușit să adune 40 de mii de lei, iar primăria Văsieni a asigurat tehnica necesară. Au făcut asta pentru ca și alți oameni să se inspire și, dacă au posibilitate, să investească în localitățile de baștină.

Până mai ieri, trotuarul din preajma gimnaziului Văsieni nu prea semăna a drum pentru pietoni. Directoarea instituției ne-a povestit că nu odată și-a stricat încălțămintea, mergând la serviciu prin gropi și noroi.

„Era cu gropi, cu mult noroi și pietre. Toate lumea se plângea că aveam niște condiții, care lasă de dorit pentru o instituție”, a declarat directoarea Gimnaziului Văsieni, Aurora Cotorobai.

Porțiunea de trotuar, cu o lungime de circa 130 de metri, fusese amenajată, ultima dată, în 1986. De atunci, potrivit primarul de Văsieni, nu a mai văzut strop de asfalt, chiar dacă se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Nu s-a reparat, deoarece nu sunt bani pentru asta, mai ales că nici drumul nu este într-o stare foarte bună, mai spune primarul. Într-un final, un grup de băștinași din satul Văsieni, raionul Ialoveni au decis să colecteze bani, pentru ca elevii din sat să poată merge la lecții în siguranță. Inițiativa aparține lui Constantin Curnic, plecat la muncă în Italia.

„Să criticăm cu toții putem, e cel mai ușor. Dați să începem să ne mobilizăm, să dăm impuls, să construim ceva cât de puțin. Pentru că uneori ne concentrăm pe ceva masiv, pe proiecte mari, dar ne scapă niște lucruri elementare”, a vorbit un băștinaș din Văsieni plecat în străinătate, Consantin Curnic.

Bărbatul mai spune că prin acest proiect vrea să inspire și alți oameni să investească în satele de baștină. Mai ales că se poate, dacă omul vrea. În total, sau mobilizat 16 persoane plecate în străinătate, care au donat în jur de 40 de mii de lei. Acum, urmându-le exemplul, alți consăteni de-ai lor vor să doneze bani, pentru ca teritoriul de lângă gimnaziu să fie amenajat și securizat:

„Banii sunt la o persoană care duce evidența. De exemplu, ieri când a fost adus pietrișul, a ieșit persoana. Cine a adus pietrișul i-a prezentat factura. Domnul a achitat tot, a scris în caiet. Se ține legătura”.

Lucrările au început ieri și se vor încheia în următoarele zile, în proces fiind antrenați câțiva voluntari din localitate. Toate materialele de construcție au fost cumpărate din banii colectați de diasporă, iar Primăria Văsieni a asigurat tehnica necesară, pentru amenajarea trotuarului.

„Ieri, am început lucrarea de decopertare a stratului vechi de asfalt și pietriș, care a fost anterior. S-a făcut amenajarea taluzului, am plasat piatra în acest taluz. Din păcate, astăzi, nu putem continua lucrările pentru că depindem de compactorul, care astăzi nu a putut să ne asigure lucrarea. Dar zilele următoare vom continua”, a declarat primarul satului Văsieni, Ialoveni, Sergiu Candu.

Totodată, trotuarul dar și parcul din fața școlii vor fi iluminate. Acest lucru sa oferit să-l facă un agent economic din sat. Nu este unicul proiect implementat la inițiativa diasporei. În următoarele zile, în preajma gimnaziului Văsieni vor fi instalate trei tomberoane moderne, cu inscripția hârtie, plastic și sticlă. Asta pentru a educa tânără generație și pentru a le explica o regulă simplă: prin sortarea deșeurilor, mediul înconjurător poate fi protejat și mai curat.

Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram