social

/VIDEO/ Afacerea, ca o binecuvântare. Povestea Nataliei Pruteanu, care și-a refăcut viața la 35 de ani, grație unui proiect

14 января 2022, час 22:03
Делиться:

Exemplu de curaj și perseverență, nu doar în afaceri, dar și în viața de zi cu zi. Vorbim despre Natalia Pruteanu, o femeie care a reușit să se ridice pe picioare, la propriu. Violența în familie a făcut-o să lase totul și să fugă împreună cu copiii săi la Centrul maternal „Pro Familia”, unde a cerut ajutor. Frica și rușinea de gura lumii nu au fost impedimente pentru ea, iar după opt luni de refugiu, a pus temelia unei afaceri în domeniul serviciilor de construcții și reparații. 

La cei 35 de ani ai săi, Natalia poate spune că viața a pus-o deja la încercare. După o căsnicie de 13 ani, în care soțul a tot maltratat-o, iar ea a răbdat și a tăcut, femeia a decis să plece, pentru a se salva și pentru a-și salva cei patru copii născuți, dar și pe cel ce îl purta încă în burtică. Așa a ajuns la un Centrul maternal "Pro Familia"

„El spunea cui o să-i trebuiești cu copii? Eu răbdam și trăiam. Problema cea mai mare este că copiii au văzut tot și asta e psihic. Cel mai mare era obijduit tare de dânsul...”, își amintește femeia. 

Acum, Natalia își reconstruiește viața. Iar asta, datorită oportunităților oferite de un proiect lansat de Organizația Internațională a Muncii cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare. Reparația și renovarea locuințelor este tot ce știe să facă mai bine. Iar dacă înainte nu avea instrumentele necesare, acum are tot ce-i trebuie și poate realiza lucrări de orice complexitate, în localitatea de baștină, alături de copiii săi. 

„După ce am ieșit de la centru, nu știam cu ce o să mă ocup. Chiar să mă ocup cu construcția, cu ce pot eu să dezvolt, nu am avut instrumentele necesare. Proiectul dat este o mare salvare și un ajutor. Mi-au donat materiale necesare ca să pot lucra, pot primi comenzi, să fac un ban. E un venit bun pentru familia mea, pentru mine. Eu știu că o să am de lucru”, spune femeia.  

Iar odată cu dezvoltarea micii sale afaceri, Natalia are deja un venit stabil și chiar se gândește să mai angajeze pe cineva. Recunoaște că nici n-a visat la un asemenea noroc, însă crede că acest proiect este o recompensă pentru toate necazurile prin care a trecut și că o va ajuta să-și crească cu demnitate copiii. 

„Sunt foarte mulțumită. Eu pot să achit grădinița, să îmbrac copiii, hrană să cumpăr. Vine de la grădiniță, el vrea ceva. Eu nu pot să-i explic că nu am bani. La început îmi era greu, că nu aveam cu ce lucra, luam de la vecini. Dar cât poți să ceri de la vecini? Am multe comenzi, chiar și de la Centru doamnele vor să facă, chiar sunt mulțumită. Până acum sunt șocată. După ce am obținut, eu pot să merg mai liberă, mai sigură în sine”, recunoaște femeia. 

Asistența acordată Nataliei Pruteanu și altor 10 femei aflate în dificultate face parte dintr-un proiect susținut de Organizația Internațională a Muncii în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare. Acesta a fost lansat acum un an, în raionul Căușeni, pentru a soluționa problema lipsei locurilor de muncă pe piața locală. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram