externe

Volodimir Zelenski, „fără voce” după distrugerea muzeului dedicat filosofului Grigori Skovoroda

14 мая 2022, час 10:41
Делиться:

În noaptea de 7 mai, în satul Skovorodinivka situat în estul Ucrainei, mai multe atacuri cu rachete ruseşti au lovit frontal muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean, Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794. Acest acte l-au lăsat „fără voce” pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie G4Media.

Anunţat la ora 23:00, incendiul a distrus acoperişul clădirii şi a provocat explozia ferestrelor şi a uşilor înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac din secolul XVIII.

„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei”, a declarat Aleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri.

„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video, noaptea-târziu, relatează Reuters. 

„Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm”, a spus preşedintele Zelenski.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. 

De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată „Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov”.

 Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodinivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram