social

/ВИДЕО/ La 90 de ani, Spiridon Vangheli a avut parte de un eveniment special: Zeci de cititori i-au urat la mulți ani

14 июня 2022, час 17:54
Делиться:

Cel mai iubit scriitor al copiilor, Spiridon Vangheli împlinește, astăzi, 90 de ani. Cu această ocazie, „Tatăl lui Guguță” , cum mai este numit maestrul, a fost invitat de dimineață la Președinție, iar Maia Sandu i-a adresat urări de sănătate. Mai târziu, scriitorul a fost primit cu aplauze și flori, la Teatrul Licurici, acolo unde cititorii și colegii săi au organizat un eveniment special cu ocazia acestei frumoase aniversări. 

Emoționat până la lacrimi, maestrul le-a mulțumit tuturor că s-au adunat în jurul cărților sale, iar la onorabila vârstă de 90 de ani spune că se simte bine și e cu gândul la câte mai are de făcut.

Cu flori și cu cărțile lui Spiridon Vangheli în mâini, zeci de copii, părinți și bunici s-au adunat, astăzi, în fața Teatrului Licurici din capitală, pentru a-i ura la mulți ani celui mai îndrăgit scriitor al copiilor. La frumoasa aniversare de 90 de ani, maestrul și-a petrecut ziua de naștere alături de cititorii săi fideli, alături de care, spune el, ar vrea să rămână încă mulți ani și de acum înainte.

„Ce-am face noi fără voi? Eu vreau să fiu alături de voi. Soarta unui scriitor pentru copii e să fie mic, rămânând mare. Asta e foarte greu să te faci mic, rămânând mare”, a menționat scriitorul.

Deși simte povara anilor, Spiridon Vangheli zice că e mereu cu gândul la cât de multe mai are de făcut:

 „La această vârstă mă simt într-un fel bine, auzind vorbele voastre de susuținere, dar când mă gândesc câte mai trebuie de făcut, apoi îi problemă. Vârsta e vârstă. Dar vin alții din urmă...” 

Direct din satul „Trei Iezi” la evenimentul organizat special cu ocazia aniversării maestrului, a venit și Guguță al vremurilor noastre, care, deși nu-și amintește ultima năzbâtie făcută, spune că are destule în palmares. Micuțul i-a cântat scriitorului și i-a urat la mulți ani:

„Am venit să cânt „Drag mi-i neamul românesc” și la mulți ani lui Spiridon Vangheli. 
- Tu te consideri un Guguță? 
- Da. 
- Faci năzbâtii? 
- Da. 
- Care e ultima năzbâtie care ai făcut-o? 
- Nu țin minte”.

Cu urări de sănătate au venit și alți copii, care au mărturisit că abia așteaptă să citească și alte cărți ale maestrului:

„Am venit la ziua de naștere a lui Spiridon Vangheli, la Teatrul Licurici. 
- Și cine e Spiridon Vangheli? 
- El e un scriitor care a scris multe cărți, multe sunt despre Guguță. 
- Cine e Guguță? 
- Guguță e un personaj, dar și un băiețel din cărțile maestrului. Vă urăm multă sănătate, fericire și succese, dar și clipe fericite și dorințe împlinite”.

„ - Ai auzit de Guguță? 
- Am auzit. 
- Cine e el? 
- Un băiețel. 
- Și făcea năzbâtii, ce știi tu despre el? 
- Știu că făcea multe năzbâtii și era bucuros, când le făcea”.

„La mulți ani, Spiridon Vangheli. Îți doresc succes în celelalte cărți, pe care o să le scrii”.

Spiridon Vangheli ne-a spus că mai are planuri de scris, însă deocamdată nu vrea să le dezvăluie. 

„ - Acum mai lucrați la o carte? Mai scrieți? 
- Mai am niște gânduri, dar este o vorbă înțeleaptă: nu spune hop până nu ai sărit”.

Anul trecut, Spiridon Vangheli a fost internat în stare gravă la spital, după ce s-a infectat cu Covid -19. L-am întrebat astăzi pe maestru, dacă boala i-a lăsat careva sechele, iar acesta a făcut și glume pe seama subiectului:

„Am avut și Covidul ce să-i faci e al nostru și acesta. Dacă ai să alegi numai florile, care-ți plac, n-o să ajungi nicăieri. Luptăm și cu Covidul și cu celelalte”.

De dimineață, maestrul a fost invitat și la Președinție, unde a fost felicitat de șefa de stat, Maia Sandu. Tot astăzi, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o decizie prin care școala Primară nr. 90 din capitală va fi redenumită în cinstea maestrului. 

Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova. În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Băiețelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei". Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de țări. Scriitorul este laureat al mai multor premii naționale şi internaționale. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram