economic

Oleg Tofilat explică din ce bani CFM a achitat restanțele salariale: Ce datorii are întreprinderea și ce riscuri există

14 июня 2022, час 22:09
Делиться:

Oleg Tofilat, șeful întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), susține că deși au fost achitate integral restanțele salariale față de angajații întreprinderii, acumulate pe parcursul anilor precedenți, mai există unele plăți extrasalariale, care urmează a fi lichidate. 

Invitat în cadrul emisiunii „Freedom” cu Dorin Galben, de la TV8, acesta a precizat că salariile au putut fi achitate datorită încasărilor care sunt cu aproximativ de patru ori mai mari decât în anii precedenți, în aceeași perioadă.

„Nu există nicio restanță salarială în ceea ce privește angajații. Dacă este vreun anagajat care nu și-a ridicat salariul nu are decât să se adreseze și să-l ridice, dar din ceea ce este la contabilitate, salariile sunt achitate. Mai sunt câteva plăți extrasalariale, sunt plăți prevăzute de contractul colectiv de muncă care sper că până la sfârșitul lunii viitoare să le achităm”, a declarat Oleg Tofilat.

„La moment încasările noastre sunt de patru sau 4,5 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Noi am sporit volumele de lucru impresionant și la fel au fost și încasările. În mare parte banii au venit din operațiunile noastre de a transporta marfa, pur și simplu am mărit volumele la maxim. Volumele de transportare au fost peste recordurile istorice”, a precizat invitatul.

Întrebat ce datorii are întreprinderea, șeful CFM a răspuns: „Este vorba de datorii cu care suntem în termen și cu care nu suntem în termen”. 

„Avem credite față de băncile din Moldova, suma de circa 100 de milioane cu care suntem în termen și nu este nicio problemă și credite față de BERD de circa 400 de milioane pe care le vom lichida până la sfârșitul acestui an. Ne-am asumat obligațiunile față de ministerul Finanțelor și eu tare sper că vom avea înțelegere și susținere de la Guvern. În țara asta nu poți face multe singur”, a explicat Tofilat.

Șeful CFM a precizat că un risc pentru activitatea întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, ar fi dacă Calea Ferată din Ucraina și-ar stopa activitatea.

„Riscuri sunt de toată natura, de exemplu o scădere a capacităților operaționale a economiei Ucrainei ne-ar lovi foarte tare. Dacă calea ferată din Ucraina se oprește, este un risc foarte mare pentru noi. Calea ferată din Ucraina este un factor vital pentru transportarea cerealelor și oleaginoaselor”.

TV8.md reamintește că la începutul acestei luni, CFM a anunțat că a achitat integral restanțele salariale față de angajații întreprinderii, acumulate pe parcursul anilor precedenți.

Tot atunci, întreprinderea a informat că începând cu luna iulie 2022, se planifică o majorare considerabilă a salariilor, aproximativ cu 70%, pentru toți colaboratorii CFM.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Călătoria cu trenul ar putea să ne coste mai mult. Șeful CFM: „Posibil vom veni cu unele ajustări”

14 июня 2022, 20:06

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram