externe

OMS convoacă comitetul de urgență: Vor evalua dacă variola maimuței este „o urgență de sănătate”

14 июня 2022, час 21:15
Делиться:

Organizația Mondială a Sănătății (ONU) a anunțat, marți, 14 iunie, că va convoca o reuniune a comitetului său de urgență, în data de 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuței, boala extrem de contagioasă care a început să se răspândească în Europa, reprezintă „o urgență de sănătate publică de interes internațional”, scrie Digi24.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de coronavirus şi poliomielitei. Creșterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

„Consideram că situația necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaționali „ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a anunţat OMS, citat de Agerpres.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în aceste ţări, printre care se numără Nigeria şi Republica Democratică Congo, fiind semnalate cazuri şi în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat. Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică.

OMS ia în considerare, în prezent, „schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. „Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

„Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

OMS nu recomandă vaccinarea în masă în acest moment.

„Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (...) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.

„Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

În ultimele două zile, au fost raportate și în România două cazuri de infectare cu variola maimuței.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

A fost depistat primul caz de variola maimuței în România: Anunțul Ministerului Sănătății

13 июня 2022, 17:06

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram