social

/ВИДЕО/ „Tatăl lui Guguță”, scriitorul Spiridon Vangheli, împlinește astăzi 90 de ani. Mesajul transmis de Ministerul Culturii

14 июня 2022, час 11:30
Делиться:

„Tatăl lui Guguță”, cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli împlinește astăzi 90 de ani. Poetul s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.

În acest context, ministrul Culturii a venit cu un mesaj de felicitare pentru celebrul scriitor îi care îi mulțumesc pentru toate operele lăsate drept moștenire noilor generați și îi transmite urări de sănătate și inspirație.

„Spiridon Vangheli este o valoare a poporului nostru. Pe lângă calitatea sa de prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este despre cum se creează, se crește un personaj și despre cum se plasează acesta la loc de cinste în literatura universală și în ghidurile de parenting.

Este o măiestrie aparte și o responsabilitate enormă - să scrii pe înțelesul copiilor, să cucerești inima copilului în limba ta, dar mite să fii înțeles și apreciat în peste 40 de limbi și căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de țări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, mai nou, ultima apariție – „Crăița”.

Pentru tot ce a făcut, pentru că a educat, pe lângă propriul copil, încă unul, pe Guguță, pe care l-a oferit literaturii moldovenești și universale, îi mulțumim, îi urăm multă sănătate, inspirație și zbucium doar creativ!” a menționat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan în mesajul de felicitare. 

Scriitorul a debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale „Isprăvile lui Guguță” și „Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.

„Spiridon Vangheli a reușit să-l înscrie pe Guguță în galeria internațională a personajelor care inspiră copilăria, alături de  Pinochio, Mickey Mouse, Spiderman, Degețica și alte personaje

Redacția TV8 amintește că în anul 2021 celebrul scriitor a fost internat în stare gravă la spital,  după ce s-a infectat cu COVID-19. Fiind internat în spital aproximativ o lună, la 24 martie, Vangheli a fost externat din Spitalul Republican, după ce testul la coronavirus a arătat un rezultat negativ privind prezența virusului.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu ”Ordinul Republicii”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram