social

/VIDEO/ Când ar putea fi deschisă Arena Chișinău: Detalii de la ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu

14 июня 2022, час 09:25
Делиться:

Arena Chișinău ar putea fi deschisă în toamna anului 2022. Despre asta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care anterior anunțate că aceasta urma să fie deschisă în primăvara acestui an. 

Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, viceprim-ministrul Spînu a declarat că deschiderea arenei în toamna acestui an este o prognoză realistă. Acesta a precizat că „atât timp cât a fost construită, ea trebuie și gestionată”.

TV8.md reamintește că proiectul Chișinău Arena a fost lansat în anul 2018, de către democrați, care anunțau atunci că va aceasta va fi deschisă în toamna anului 2019, lucru care nu s-a mai întâmplat, însă, nici până astăzi.  

Cât despre terenul adiacent Arenei Naționale, Spînu a declarat că „partenerul privat trebuie să își primească ratele timp de 12 ani, conform contractului de parteneriat public privat care a fost semnat. Cât despre porțiunea mare de teren care este pe lângă Arena Chișinău, care cu siguranță o vom recupera și o vom aduce în proprietatea statului. Atât cât s-a plătit aceste rate, la final terenul va veni în proprietatea statului”, a declarat Spînu.

Totodată, Spînu dă asigurări că atât timp cât PAS este la guvernare, acest teren se va întorce în proprietatea statului.

„Ce am văzut noi că probabil intenția celor care au semnat era ca acest teren să nu se întoarcă în proprietatea statului și să fie folosit pentru alte lucruri, acest risc nu mai există, cel puțin atât timp cât noi suntem la guvernare”, a declarat Spînu în cadrul emisiunii.

TV8.md reamintește că de proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. Mai mulți specialiști au criticat acest proiect, menționând că a fost aprobat în grabă și netransparent. În plus, au indicat că proiectul presupune și mai multe riscuri economice. 

În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a decis că proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” trece din gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii. 

Anul trecut, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. 66 de milioane de lei au fost alocate pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei – pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram