Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak cataloghează drept „serioase” declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind protejarea intereselor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova. În opinia lui Podoliak, acestea demonstrează dorința Rusiei de a se implica în chestiunile interne ale unui stat suveran.
„Sunt niște declarații serioase, care semnifică aceeași dorință nestăpânită a Rusiei de a se implica în treburile interne ale unor state suverane. Lavrov pare să spună direct că dacă le vor permite resursele sau dacă vor ajunge în Transnistria, cu plăcere ar organiza acolo o operațiune militară specială pentru a obliga Moldova să recunoască Transnistria ca parte a Federației Ruse. Iată ce trebuie să înțelegem din cuvintele lui Lavrov”, a punctat Mihail Podoliak.
La începutul lunii septembrie, Serghei Lavrov a acuzat Chișinăul că ar evita dialogul cu Tiraspolul și Moscova și a declarat că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. „Vom face totul pentru ca interesele populației ruse din Moldova să nu aibă de suferit. Să nu uităm că pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care la fel pretinde la un statut special, are deja elemente de statut special. Cred că autoritățile de la Chișinău vor proceda corect dacă vor renunța jocurile geo-politice cu Occidentul și se vor gândi la oameni. La etapa actuală vom insista anume asupra acestui aspect”, a declarat Serghei Lavrov.
Biroul de Reintegrare a negat că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă.
„Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.
În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.). Din această perspectivă, valorile democratice și egalitatea în drepturi trebuie privită echitabil și bazat pe garanțiile dreptului constituțional și internațional”, au menționat reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău.