externe

Atac cibernetic în Ucraina: Există indici că ar fi fost implicați hackeri care au legături cu Rusia

Foto simbol
15 января 2022, час 10:18
Делиться:

Serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat că a descoperit indicii că în spatele atacului cibernetic împotriva mai multor site-uri guvernamentale din Ucraina ar putea sta un grup de hackeri  care ar avea legături cu serviciile speciale din Rusia, scrie Digi24 cu referire la Reuters.

„Toate detaliile incidentului sunt documentate în cadrul anchetei desfășurate. Până acum, putem spune că există indicii de implicare în incident a unor grupuri de hackeri asociate cu serviciile speciale ale Federației Ruse”, se arată într-o declarație a serviciului ucrainean de securitate, SBU, citată de Reuters.

Site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui atac cibernet care a avut loc joi, 13 ianuarie. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”.

Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe ucrainean a declarat că este „prea devreme” pentru a preciza cine s-a aflat în spatele acestui atac dar a sugerat că Rusia s-a aflat în spatele unor atacuri similare în anii trecuți.

„E prea devreme să tragem o concluzie, dar avem un lung istoric de atacuri rusești împotriva Ucrainei”, a spus oficialul ucrainean.

Și autorităățile de la Chișinău au venit cu o reacție în urma incidentului. Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu afirmă că condamnă asemenea acțiuni care potrivit lui, subminează siguranța privind spațiul cibernetic.

„Am aflat în această dimineață despre atacurile cibernetice masiv direcționate către o serie de site-uri web ale agențiilor guvernamentale din Ucraina, inclusiv la adresa Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Condamnăm ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate!”  a scris ministrul Popescu pe pagina sa de Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că astfel de activități dăunătoare care vizează infrastructura şi instituţiile democratice ale unei țări subminează siguranţa, încrederea şi stabilitatea în spaţiul cibernetic.

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram