social

/ВИДЕО/ Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat

15 июня 2022, час 18:35
Делиться:

Președintele francez, Emmanuel Macron, susține că problema transnistreană nu prezintă un obstacol pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat la Uniunea Europeană (UE). Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut la Chișinău împreună cu șefa statului.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca și poporul său să nu devină destabilizat. Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele francez.

Președinta Republicii Moldova a reiterat faptul că în prezent nu există un riscuri în ceea ce privește regiunea transnistreană.

„Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente de acum câteva săptămâni. Așa cum au prezentat instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiuni”, a declarat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a declara că în prezent situația în regiune este „liniștită”.

„Acum lucrurile sunt mai liniștite. Nu vedem un pericol iminent, dar atât timp cât avem acest război la graniță, această vulnerabilitate, acest risc este în continuare mare. Urmărim situația și comunicăm cu regimul de la Tiraspol, astfel încât să nu permite destabilizarea care ar provoca riscuri pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis șefa statului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram