politic

/ВИДЕО/ Trei acorduri bilaterale dintre Franța și Republica Moldova, semnate la Chișinău. Ce oportunități oferă

15 июня 2022, час 19:33
Делиться:

Guvernele Republicii Moldova și Republicii Franceze au semnat astăzi, 15 iunie, trei acorduri bilaterale ce vor asigura prosperarea relațiilor economice dintre ambele state. Documentele au fost semnate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, ministra franceză pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna și directorul Departamentului Europa de Est, Orientul Mijlociu și Asia.

Nicu Popescu și Catherine Colonna au semnat Convenția între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Potrivit președintei Maia Sandu, acest lucru ne va ajuta să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

A fost semnat și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze privind activitățile Agenții Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în Republica Moldova. „Lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța pe care am inițiat-o anul trecut”, a declarat șefa statului, la conferința de presă comună cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Totodată, a fost aprobat contractul de credit în valoare de 15 milioane de euro pentru țara noastră din partea AFD. 

„AFD și-a anunțat intenția de a finanța proiecte din sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției, va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău-Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană. Compania Proparco, parteneră a AFD, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și în sectorul agricol”, a precizat președinta Maia Sandu.

Programul de creditare va crea aproximativ 3.600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani, a mai adăugat Sandu.

TV8.md reamintește că astăzi, președintele Franței, Emmanuel Macron, a efectuat în premieră, o vizită oficială în Republica Moldova.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat

15 июня 2022, 18:06

Primul mesaj publicat de Sandu la sosirea lui Macron în Moldova: „Discutăm despre candidatura noastră la UE”

15 июня 2022, 15:06

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram