politic

/VIDEO/ Declarațiile integrale făcute de Emmanuel Macron și Maia Sandu după întâlnirea de la Reședința de Stat

Foto: TV8.md
15 июня 2022, час 15:34
Делиться:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă împreună că președintele francez, Emmanuel Macron, care se află într-o vizită de lucru în țara noastră. 

Declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu:

„Apreciez decizia dumneavoastră de a vizita Republica Moldova. Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică. Vă mulțumesc mult pentru contribuția Dvs. Avem o agendă bilaterală consistentă, iar astăzi, Guvernele noastre vor semna trei documente foarte importante”, a declarat Maia Sandu.

„Guvernele Moldovei și Franței vor semna, astăzi, 3 convenții, inclusiv privind împrumutul de 15 milioane de euro pentru țara noastră”, a anunțat președintele Maia Sandu.

"Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției și recuperării bunilor. Franța este pentru noi și un partener economic foarte important. În Republica Moldova avem 220 de companii care activează în mai multe domenii. Încurajăm inițiativele companiilor franceze în domeniul energetic”.

„Timp de 30 de ani, Franța a fost alături de Republica Moldova. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă și a pledat pentru restabilirea păcii. Din prima zi, moldovenii și-au deschis inima și casele pentru ucrainenii care s-au refugiat în țara noastră. Mulțumim Franței pentru cele 37 de tone de ajutor umanitar și pentru relocarea celor peste 2000 de refugiați”.

„Lucrăm la consolidarea democrației în țara noastră. Avem o cooperare foarte bună în toate domeniile cu UE. Republica Moldova este o țară europeană, o țară care va avea fără îndoială un viitor european. Moldova a depus cererea de aderare la UE. Sperăm că cererea noastră va fi susținută de către statele europene. Contăm pe sprijinul Franței pentru a ne ajuta la consolidarea democrației și reformarea justiției. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături, suntem pregătiți să ne facem temele, vrem să fim apreciați după rezultatul muncii noastre”.

Declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron:

„Prezența mea se înscrie într-un context dublu pe care l-ați evocat și dvs. Este vorba mai întâi de război. Sunteți țara vecină a Ucrainei care suferă din cauza războiului. Sunteți o țară francofonă care este de pe acum profund înrădăcinată în familia europeană. Aceste ultime șase luni le-am petrecut cu convingerea că UE trebuie să fie la înălțimea ca să răspundă la provocările epocii noastre care creează condiții de prosperitate, o Europă care își apără valorile și interesele”.

„Următoarele luni vor constitui o provocare în sine. Rusia a încălcat principiile fundamentale ale securității noastre și a hotărât să violeze integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei. Această solidaritate și generozitate pe care ați demonstrat-o ne obligă să avem o atitudine de admirație”.

 „Cele 40 de milioane de euro de care veți beneficia vor duce la dublarea bugetului militar al țării dvs. Trebuie să ajutăm statele care suferă din cauza războiului. Franța este una din primele țări care susține Moldova și îmi iau acest angajament ca acest sprijin să continue”.

„Am trei mesaje de transmis. Moldova a depus o cerere de aderare și această dorință este perfect legitimă. Această candidatură va fi dezbătută în 10 zile la Consiliul European. Franța își va juca în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens”, a declarat Emmanuel Macron. 

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram