Reacția Silviei Radu, după percheziții: „Sunt deschisă să colaborez cu ancheta, dar nu am făcut și nu am primit plăți”

15 августа 2022, час 17:25

Fostul primar interimar al Capitalei, Silvia Radu, a venit cu o reacție după ce în dimineața zilei de luni, 15 august, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții în cadrul unei cauze inițiate pe fapte de spălare de bani, în care sunt bănuite patru persoane. Silvia Radu susține că este deschisă să colaboreze cu ancheta, însă neagă acuzațiile care i se aduc.

„Conform publicațiilor de azi dimineața, s-a invocat că eu am activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic, am semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare, am fi primit bani în conturile unor companii, ulterior am fi distribuit bani pe conturile mai multor companii-căpușă, ca, în final, mijloacele financiare spălate să ajungă pe cardurile personale ale suspecților. S-a mai afirmat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ar fi fost conectate la spălările de bani, cercetate în dosarele „Fraudei Bancare” și „Laundromatului”.

În legătură cu cele declarate în public, mă simt obligată să intervin cu următoarele precizări: Eu nu cunosc nimic despre tranzacțiile, care fac obiectul declarațiilor publice de astăzi și nu am nici o legătură cu tranzacțiile respective. Nu am semnat contracte. Nu am făcut și nu am primit plăți. Nu am participat nici la frauda bancară și nici la furtul miliardului”, scrie Silvia Radu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său, fostul primar interimar al Capitalei a condamnat modalitatea organelor de drept de a investiga bănuielile date și consideră că „lezează demnitatea unor persoane nevinovate”.

„Eu recunosc dreptul organelor competente ale statului de a investiga bănuieli de săvârșire a infracțiunilor și sunt deschisă să colaborez cu ancheta, însă condamn modalitatea de a face acest lucru prin lezarea imaginii publice și a demnității unor persoane nevinovate. 

Consider că astfel de acțiuni, fără suport probatoriu, încalcă vehement drepturile omului.  Eu cred în stat de drept și sper în neadmiterea abuzurilor. Regret situația de astăzi și sper că, în cel mai scurt timp, organele competente se vor convinge că toate aceste bănuieli la adresa mea sunt absolut nefondate”, își încheie mesajul Silvia Radu.

TV8.md reamintește că în urma perchezițiilor, fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei a fost reținut. Mai exact, aceasta este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. 

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. 

De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”.

Potrivit CNA, celelalte trei persoane urmează să fie audiate. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Percheziții la fostul primar interimar al Capitalei, Silvia Radu și alte trei persoane! CNA confirmă o reținere
Detalii de la CNA după perchezițiile de dimineață: Un fost șef al Autorității Aeronautice a fost reținut
Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза:  "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram