Consultanță juridică gratuită la Bălți: Sute de oameni beneficiază de serviciile Clinicii Juridice

15 сентября 2022, час 20:16

Se confruntă cu probleme legate de moștenire, dreptul la proprietate, sau alte dificultăți de ordin juridic, dar nu știu cui să se adreseze și nu au nici bani, pentru a umbla pe drumuri. Este cazul a mii de oameni din țara noastră, care se frământă zilnic pentru a găsi o soluție. Locuitorii din nordul țării trebuie să știe, însă, că răspuns la multe întrebări pot găsi la Clinica Juridică din Bălți. Experții de acolo oferă doritorilor atât lecții publice și consultanță, cât și asistență juridică gratuită. Urmăriți un material realizat în cadrul Campaniei Naționale „Pentru o Justiție Sănătoasă”. 

Galina Hramova locuiește în satul Elizaveta din municipiul  Bălți. Femeia suferă de diabet zaharat, iar acum câțiva ani a rămas fără un picior. Deși este într-o situație grea, ea este cea care are grijă și de fratele său, care de la cinci ani, când a fost bătut de tatăl lor, a încetat să vorbească și are probleme grave de sănătate. Dar chiar și așa, femeia spune că nu-l simte ca pe o povară și, dimpotrivă, se ajută reciproc. 

„El de mic e cu mine. Eu trăiesc cu el de când avea cinci ani. Unde am fost eu, el peste tot a fost cu mine. Eu am fost căsătorită în Ucraina, apoi am venit și am făcut casă aici, am fost la muncă la Moscova.”

Femeia a încercat mai bine de un an să reperfecteze actele de tutelă pentru fratele său, care au expirat. Nu reușea însă, iar  în tot această perioadă bărbatul nu a mai primit nici alocația pentru dizabilitate, iar frica ei era că acesta ar putea fi dus la azil. 

„-El de ce nu putea primi alocația? - Că au zis că nu sunt în regulă actele și nu am tutelă pe el. El nu poate scrie, doar eu îl înțeleg și el pe mine mă înțelege.”

Situația Galinei Hramova și a fratelui său a ajuns în atenția Clinicii Juridice din Bălți, după ce echipa mobilă a asociației a mers în satul Elizaveta. Cazul a fost monitorizat de avocatul asociației, care, ulterior, a reprezentat în instanță această familie. 

„În cadrul asistenței juridice calificate am pregătit setul de acte pentru adresarea în instanța de judecată. Am solicitat efectuarea expertizei psihiatrice, e vorba de instituirea tutelei asupra fratelui doamnei care s-a adresat la noi pentru consultanță.” 

A fost nevoie de un șir de acte, pe care le-a perfectat avocatul asociației. Apoi a urmat adresarea în instanță, care i-a oferit dreptul de tutelă asupra fratelui său. Femeia le este foarte recunoscătoarel celor de la Clinica Juridică, dar și avocatului, care a ajutat-o să obțină actele gratuit. 

„Eu ieri am primit hotărârea asupra tutelei. - Și n-ați achitat bani avocatului? -Să-i dau bani? Nici într-un caz.”

Actele de tutelă, dreptul de proprietate sau contractele de vânzare-cumpărare sunt doar câteva dintre problemele cu care se adresează zilnic oamenii la Clinica Juridică din Bălți. Aici oamenilor li se oferă consultație și asistență juridică primară, dar și îndrumările necesare pentru ca cei care au nevoie, să poată beneficia de serviciile unui avocat de stat, în cazul persoanelor din grupurile vulnerabile. 
 

„Am consolidat eforturile locale și comunitare de a ajuta soluționarea problemelor juridice a persoanelor în special a celor aflați în localitățile rurale. Știm foarte bine că există probleme financiare și oamenii nu-și permit accesarea serviciilor.”

De cele mai multe ori oamenii nu știu ce spune legea și nici la cine ar putea să se adreseze după ajutor. Tocmai de aceea, pe lângă consultațiile juridice oferite în localități, Clinica Juridică din Bălți a organizat în acest an și o serie de evenimente de informare. Una din aceste întruniri a avut loc la biblioteca din localitatea Corlăteni din raionul Râșcani. 

„Am avut posibilitatea să informăm cetățeanul cum poate avea acces la informațiile din punct de vedere juridic. Știți cum la noi oamenii au o impresie că fără bani nu se face la noi nimic.” 

În ultimul an Clinica Juridică a ajutat sute de oameni, în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă. Asta înseamnă că toți au beneficiat de ajutor juridic gratuit, chiar la ei în localitate.
„În 10 localități rurale noi am realizat lecțiile publice, unde am informat oamenii despre un subiect juridic și apoi fiecare care a avut nevoie s-a adresat avocatului. Iar în 13 localități noi am realizat echipe mobile, doar asistență juridică. Lecția publică se desfășoară în bibliotecă, iar echipa mobilă când vin exclusiv juriștii și consultă.” 

Acest material este realizat în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă”.

Речан в День национального единения Румынии подчеркнул важность сотрудничества в построении общего будущего в рамках ЕС
Речан в День национального единения Румынии подчеркнул важность сотрудничества в построении общего будущего в рамках ЕС
Правительство выделило почти 2 млн леев на содержание центров для беженцев в Молдове
Правительство выделило почти 2 млн леев на содержание центров для беженцев в Молдове
Военный эксперт о неудаче контрнаступления: "У ВСУ практически нет авиации и ракет"
Военный эксперт о неудаче контрнаступления: "У ВСУ практически нет авиации и ракет"
Зеленский о контрнаступлении ВСУ:  "К сожалению, мы не добились желаемых результатов"
Зеленский о контрнаступлении ВСУ: "К сожалению, мы не добились желаемых результатов"
Коррупционная схема выдачи водительских прав: пятерых подозреваемых отправили под арест
Коррупционная схема выдачи водительских прав: пятерых подозреваемых отправили под арест

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза:  "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram