/ФОТО/ Reuniune trilaterală Moldova-România-Ucraina: Despre ce au discutat cei șase miniștri și ce au decis

foto: t.me/Nicu Popescu
15 сентября 2022, час 20:11

Reuniunea trilaterală Moldova-România-Ucraina, cu participarea miniștrilor de externe și ai energiei ai celor trei țări. a avut loc joi, 15 septembrie, la Odesa. Miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina și au discutat despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova. Aceștia au decis să încheie un acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări și să înceapă să lucreze cu Comisia Europeană pentru implementarea imediată a acestuia, inclusiv pentru asigurarea finanțării.

Aceștia au analizat implicațiile pentru mediul de securitate regional în ansamblul său, inclusiv cu privire la gestionarea fluxurilor de refugiați, acordarea de asistență umanitară, asigurarea securității energetice și protejarea modalităților sigure de transport și tranzit.

Aceștia au evaluat demersurile care au fost întreprinse și măsurile avute în vedere în continuare de Ucraina și Republica Moldova pentru a avansa în mod substanțial pe drumul integrării în UE.

Miniștrii au condamnat în cei mai puternici termeni posibili agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva suveranității și integrității sale teritoriale;

Aceștia s-au angajat să-și unească eforturile diplomatice pentru a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta sa pentru eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia și pentru restabilirea securității și stabilității în regiune.

Totodată, au reiterat dorința de a lucra împreună pentru sprijinirea procesului de integrare europeană a Ucrainei și Republicii Moldova.

Miniștrii au mai condamnat și ocuparea Centralei Nucleare de la Zaporojie (CNZ) de către trupele ruse, precum și numeroasele provocări și bombardamente realizate de acestea care ar putea produce un dezastru nuclear de proporții în Europa. Miniștrii au solicitat Moscovei să demareze imediat demilitarizarea arealului CNZ și a zonei din vecinătatea acesteia pentru a permite reluarea activităților autorităților ucrainene la CNZ. 

Aceștia sunt interesați să dezvolte cooperarea trilaterală în toate domeniile de interes comun, „în primul rând în vederea aprofundării dialogului politic și îmbunătățirii diversificării aprovizionării cu energie în baza unei relații echilibrate, transparente și nediscriminatorii, care să asigure o competiție corectă, integrarea piețelor de energie, creșterea schimburilor de electricitate între Ucraina, Republica Moldova și România și reabilitarea, și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk NPP-Orlivka-Isaccea, inclusiv conexiunea acesteia cu Republica Moldova pentru a asigura o interconectare electrică între toate cele trei țări, pe baza rezultatelor unui studiu de fezabilitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Miniștrii au convenit să urgenteze discuțiile tehnice privind utilizarea interconectoarelor de gaz, alocarea de capacități în cadrul interconectoarelor de electricitate și gaz și minimizarea plăților pentru fluctuațiile neintenționate prin intermediul interconectărilor transfrontaliere care fac obiectul reglementărilor FSKAR.

De asemenea, potrivit acestora, statutul de candidat pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, precum și sincronizarea cu succes a rețelelor lor electrice cu Rețeaua Europeană Continentală ENTSO-E deschid noi posibilități de cooperare regională vizând consolidarea rezilienței energetice și a securității aprovizionării.

Au mai discutat despre necesitatea utilizării mai eficiente a capacităților subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii.

„Au convenit îndeaproape pentru creșterea livrărilor bilaterale comerciale de electricitate prin contracte pe termen scurt, mediu și lung, între companiile noastre de stat.

Au exprimat disponibilitatea de a organiza întrevederi regulate și au convenit ca următoarea reuniune să fie dedicată consolidării potențialului de tranzit al Ucrainei, Republicii Moldova și României. În acest sens, vor fi invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor relevante, pentru a dezbate obstacolele existente, precum și opțiunile pentru sporirea capacităților existente de tranzit și crearea unora noi;

Au exprimat disponibilitatea să continue să acționeze pentru liberalizarea și simplificarea regimului de intrare al cetățenilor Ucrainei pe durata războiului și s-au angajat să îmbunătățească coordonarea în combaterea dezinformării și a altor forme de război hibrid”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, precum și ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Galușcenko, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, ministrul Energiei al României, Virgil-Daniel Popescu, s-au reunit la Odesa, în cadrul primei reuniuni ministeriale informale a acestui format.

La reuniune au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de reglementare în domeniul energiei din cele trei țări, precum și ai celor mai importante companii care activează în domeniul energiei. Această reuniune ministerială este prima de acest fel din istoria relațiilor trilaterale Ucraina-Republica Moldova-România.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, prezenți la Reuniunea Ambasadorilor. Popescu: „Relațiile cu vecinii, prioritare”
R. Moldova, în premieră ca stat candidat, la Reuniunea miniștrilor de Externe ai UE: „Vom accelera transformarea țării pentru a ne apropia de UE”
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Нику Попеску принял участие в 29-ом заседании Совета министров иностранных дел стран ОБСЕ
/ВИДЕО/ Нику Попеску принял участие в 29-ом заседании Совета министров иностранных дел стран ОБСЕ
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram