politic

/VIDEO/ Harta lui Lukașenko cu săgeată spre Moldova, explicată de un opozant belarus la TV8: „Tentativă de justificare”

16 июня 2022, час 12:38
Делиться:

Celebra hartă prezentată de liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, la Consiliul de Securitate, cu săgețile roșii în direcția Odesa-Moldova, este doar o încercare de a justifica participarea Belarusului în războiul din Ucraina. Aceste declarații au fost făcute în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8, de către unul dintre liderii opoziției belaruse, Pavel Latușko. 

„Nu-l invidiez pe domnul Kalinin, ambasadorul Belarusului în Moldova, pe care îl cunosc de când eram viceprim-ministru, asistent al lui Lukașenko la Minsk. Desigur, îmi imaginez situația lui, cum poți să minți și să încerci să explici ceea ce a făcut dictatorul. De fapt, Lukașenko are o problemă foarte serioasă: s-ar putea spune că este un fel de boală psihologică, vorbește mult și spune o mulțime de lucruri de prisos. Uneori o face intenționat, alteori din greșeală, iar deseori vine cu diverse povești și încearcă să le vândă ca adevăr”, a spus Latușko.

Potrivit politicianului, de această dată nu a fost o poveste inventată sau fictivă.

„Această hartă, care i-a fost pregătită la ședința extinsă a Consiliului de Securitate al Belarusului, iar în cadrul acestei întruniri încercând să se justifice celui mai apropiat cerc al său, cercului larg, pentru că aceasta a fost prima dată în cadrul ședințelor ale Consiliului de Securitate la care a fost invitată nu numai conducerea îngustă, ci și guvernele membre, guvernatorii etc.

De fapt, a încercat să se justifice față de ei, de ce a deschis granița pentru intrarea forțelor armate ale Federației Ruse în Ucraina, pentru a comite o agresiune, de ce a asigurat aerodromuri pentru lansări de avioane rusești, locuri pentru desfășurare de lansatoare de rachete care au atacat teritoriul Ucrainei, de ce femeile și copiii ucraineni mor pentru Belarus, de ce se întâmplă această tragedie teribilă”, a adăugat Latușko.

„El a încercat să se justifice și să prezinte acestă hartă tuturor, ca și cum s-ar fi pregătit un atac asupra Belarusului. Știți acest meme, care a inundat întregul Internet și toate săgețile suplimentare au fost desenate pe această hartă, inclusiv săgețile convenite cu Kremlinul. Ulterior, a decis să o facă publică și cred că asta este și pentru a arăta amenințările pe care el și Putin le creează în Republica Moldova”, a punctat Latușko.

TV8.md reamintește că, pe 1 martie, Alexandr Lukașenko a prezentat harta acțiunilor militare din Ucraina, unde erau marcate direcțiile atacurilor. Una dintre săgeți arăta direcția atacului din Crimeea spre Republica Moldova, mai exact - spre regiunea transnistreană. Ambasadorul Anatolii Kalinin, care a fost chemat de urgență la MAEIE, a declarat că informația a fost prezentată incorect de către reprezentanții Ministerului Apărării din Belarus.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram