/ВИДЕО/ Război în Ucraina, ziua 205: Masacru la Izium, ajutor nou din SUA și lider separatist rănit. Kadîrov cere automobilizare

16 сентября 2022, час 15:20

Au trecut 205 zile de când Federația Rusă a declarat război Ucraina. Autoritățile ucrainene au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre în orașul Izium, care a fost recucerit de la forțele ruse, a declarat un șef al poliției regionale. Președintele Volodimir Zelenski compară această descoperire cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea la începutul războiului.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat vineri pe premierul indian Narendra Modi, în Uzbaekistan, la un summit al Orgabizaţiei Cooperării de la Shjangha, că doreşte „să termine cât mai repede posibil” războiul rus din Ucraina.

UPDATE Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin că „acum nu este timpul războiului”, la întâlnirea sa cu dictatorul rus de la OCS, Organizația de Cooperare de la Shanghai, scrie Reuters.

UPDATE Șeful administrației autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR) a anunțat vineri, 16 septembrie, că Procurorul general şi adjuncta sa au fost ucişi într-o explozie produsă în sediul unde lucrau, relatează AFP.

UPDATE În faţa unui conflict extrem de devastator în echipamente şi oameni, armata rusă - ale cărei pierderi exacte rămân necunoscute - s-a confruntat rapid cu probleme în gestionarea trupelor. Dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut, notează AFP,  potrivit Agerpres. Mai mulţi generali şi un număr mare de ofiţeri au căzut pe câmpul de luptă, paralizând şi mai mult un lanţ de comandă considerat ca fiind necorespunzător cerinţelor. Înlocuirea lor este cu atât mai complicată cu cât diferite eşaloane ale armatei sunt formate în mod neglijent.

UPDATE Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului intenţionează să trimită „în curând” o echipă la Izium, în Ucraina, oraş recent eliberat de sub ocupaţia rusă, pentru a verifica acuzaţiile autorităţilor ucrainene care evocă o „groapă comună” şi execuţii.

UPDATE Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a cerut UEFA, printr-o scrisoare adresată preşedintelui forului, să excludă Belarusul de la Euro-2024, competiţia care va fi organizată de germani şi pentru care încă nu au început calificările. Germania vrea excluderea Belarusului deoarece această ţară susţine Rusia în războiul din Ucraina.

UPDATE Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a anunțat că lucrările la gazoductul ”Forţa Siberiei 2” către China vor începe în 2024, relatază AFP.

UPDATE În total, de la începutul războiului la scară largă cu Federația Rusă, au fost înregistrate peste 23.000 de atacuri ale Rusiei, în urma cărora au fost avariate peste 25.000 de obiective civile şi 400 de obiective militare din Ucraina, a declarat primul adjunct al ministrului de Interne, Evghen Yenin, citat de Ukrinform.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat informațiile din media despre o presupusă încercare de asasinare asupra președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția de presă rusă TASS.

UPDATE O explozie a avut loc în biroul procurorului general al autorităților de ocupație ruse din regiunea Lugansk. Epicentrul exploziei a fost locul de muncă al procurorului general numit de ruși Serhi Horenko.

UPDATE Forțele armate ucrainene au tras asupra orașului Valuyki, sistemul de apărare antiaeriană s-a declanșat, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

UPDATE Guvernul german a preluat controlul a trei rafinării deținute de compania petrolieră rusă Rosneft. Mișcarea face parte din eforturile guvernului lui Olaf Scholz de a proteja economia germană de efectele unui embargo la nivelul UE asupra țițeiului rusesc, care va intra în vigoare în decembrie, potrivit Financial Times și Reuters.

UPDATE Armata ucraineană își continuă contraofensiva în est, susținând la începutul săptămânii că a recucerit 20 de așezări de la forțele ruse în doar 24 de ore. Pentru Tetiana Ogarkova de la ONG-ul Ukraine Crisis Media Center, acest avans nu constituie un punct de cotitură militar, dar a întărit speranțele ucrainene privind o eventuală victorie asupra Moscovei.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner din Rusia a apărat ideea de a trimite deținuți să lupte în războiul din Ucraina și le-a transmis celor care sunt împotriva acestei soluții să-și trimită propriii copii pe front.

UPDATE Consolidarea legăturilor între China şi Rusia, ai căror lideri s-au întâlnit joi în Uzbekistan, dăunează „păcii internaţionale”, a atras atenția vineri Guvernul taiwanez.

UPDATE  Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ţărilor occidentale să nu mai folosească „egoismul economic” şi sancţiunile ilegale în politicile lor, subliniind erorile sistemice ale marilor economii ale lumii. Replica Vestului n-a întârziat să apară. „În acest moment, cea mai mare ameninţare la adresa NATO vine din Rusia preşedintelui Vladimir Putin. Dar ne pregătim pentru asta”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru, după cum a relatat presa germană, în discursul său la Bundeswehr, armata germană, scrie Mediafax.

UPDATE Rușii vor intra mai greu în Elveția. Autoritățile din Elveția au decis să suspende pe termen nelimitat regulile relaxate privind acordarea vizelor pentru ruși, potrivit Reuters.

UPDATE Procurorul general al așa-zisei Republici Populare Lugansk, Serhi Gorenko, a fost rănit într-o explozie produsă la biroul procurorului general din Lugansk, au anunțat serviciile de urgență ale orașului, potrivit Interfax.

UPDATE Există noi semne de tensiune în economia Rusiei, deoarece prețurile energiei scad și aproape șapte luni de război în Ucraina se dovedesc din ce în ce mai costisitoare pentru bugetul Moscovei. Excedentul bugetar al Rusiei a dispărut aproape în timpul verii, potrivit datelor publicate de Ministerul rus de Finanțe săptămâna aceasta.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri "noile centre de putere" în timpul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care are loc la Samarkand, în Uzbekistan, într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt extrem de tensionate, informează AFP. 

UPDATE Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri rapide în ultimele zile, eliberând zone mari ocupate de Rusia în urma invaziei din 24 februarie. Moscova spune că se regrupează - iar forțele sale încă dețin aproximativ o cincime din țară, scrie BBC.

UPDATE Un accident rutier în care a fost implicat un vehicul militar a avut loc în regiunea Lvov. În urma impactului, patru persoane au murit. „Printre morți se numără un copil. În plus, încă patru persoane au fost rănite, inclusiv doi copii. Poliția, împreună cu angajații Biroului Securității Statului, stabilesc circumstanțele incidentului”, a transmis poliția din regiunea Lvov. Accidentul de circulație a avut loc pe 15 septembrie în jurul orei 20.00 pe autostrada Kiev-Chop în apropierea orașului Brodi.

UPDATE Liderul de la Kremlin a fost umilit la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai ce a avut loc în Uzbekistan, deoarece a fost așezat pe o canapea joasă, ceea ce demonstrează că poziția sa nu este atât de importantă ca înainte de războiul din Ucraina.

UPDATE Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi, relatează AFP. Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.

UPDATE Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a anunțat vineri că, în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, cel puțin 6 persoane au murit și alte 11 au fost rănite în regiunea Donețk. Potrivit oficialului ucrainean, cinci civili au murit și șase au fost răniți joi, în timp ce vineri dimineață a mai murit o persoană, iar alte cinci au fost rănite.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că contraatacul Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficient, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pentru un război pe termen lung, informează The Guardian. „Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și să lovească, de asemenea, în spatele liniilor rusești”, a declarat Jens Stoltenberg la radio BBC.

UPDATE Vladimir Putin este preocupat de starea „unor oameni din cercul său interior”: miniștri, adjuncți ai lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai Administrației Prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, șefi de corporații de stat, guvernatori. Interlocutorii celor de la Meduza, mai menționează că principalul motiv pentru consumul ridicat de alcool din rândul acestora ar fi stresul extrem pe care-l resimt din cauza pierderilor și pagubelor reale cauzate de războiul din Ucraina, pe care trebuie să se nege sau să le minimalizeze în ieșirile publice, precum și de consecințele sancțiunilor occidentale.

UPDATE Norvegia a declarat joi că va colabora cu UE pentru a stabiliza piaţa de energie, în contextul în care Europa se confruntă cu impactul creşterii preţurilor gazelor, care a condus la aprecierea inflaţiei. 

UPDATE Kremlinul reacționează la înfrângerea din regiunea Harkov prin dublarea criptomobilizării, mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea generală, scrie adevarul.ro. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut tuturor subiecților federali să inițieze „automobilizarea” și să nu aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială. Kadîrov a susținut că fiecare subiect federal trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta Rusia prin recrutarea a cel puțin 1.000 de militari în loc să țină discursuri și să conducă evenimente publice inutile. 

UPDATE Frontul de Est: Forțele ucrainene au traversat râul Oskil între Izium și Liman, potrivit unor surse ruse, și, posibil, și la nord și vest de regiunea Lugansk. ISW consideră că aceste atacuri sunt unele de pregătire a continuare a ofensivei din est punând condițiile pentru a conduce mai adânc în spatele rusești în estul Harkov și vestul regiunii Lugansk. Rușii încearcă să fortifice Liman, pentru a evita înaintarea ucrainenilor spre Lisiceansk și Severodonețk. 

UPDATE Potrivit Statului Major Ucrainean, mai multe corpuri ale milițiilor din Lugansk, care au suferit pierderi grele în urma ofensivei ucrainene de la începutul lunii, au fost desființate, iar rămășițele lor au fost adăugate rezervei ruse de la Liman. ISW arată că o eventuală confirmare a poziției trupelor ucrainene la nord de Lugansk ar indica faptul că linia de front stabilită de ruși pe râul Oskil este slabă iar forțelor ruse s-au retras în realitate mult mai la est de râu.

UPDATE Frontul de Sud: Forțele ucrainene continuă să-și îmbunătățească pozițiile tactice și sunt angajate în bătălii poziționale. Sunt informații că rușii își consolidează apărarea în nordul regiunii Herson, cu unități de voluntari formate la nivel regional în Federația Rusă. Rușii continuă încercările de a transfera muniție și echipamente peste Nipru, iar ucrainenii lovesc zonele de concentrare ale acestora. Departamentul de Comunicații Strategice al Ucrainei (StratCom) a raportat că forțele ucrainene au distrus o bază militară rusă din Nova Kakhovka, iar filmările și rapoartele locale au coroborat informațiile StratCom. Bloggerii ruși arată că ucrainenii operează elicoptere în zona capului de pod făcut peste Inhuleț, ceea ce poate indica faptul că forțele ruse s-au retras mai mult din zona respectivă.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP.

UPDATE Potrivit lui Zelenski, toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război. Totodată, el a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere. La Izium sunt așteptați jurnaliști din toată lumea pentru ca toată lumea să afle despre atrocitățile comise de ruși.

„La Izium, în regiunea Harkov, a fost descoperită o groapă comună. Acolo au fost deja demarate procedurile legale necesare. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium. Rusia lasă în urmă numai moarte și trebuie trasă la răspundere. Lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere pentru acest război. Vom face totul pentru asta”, a declarat Zelenski.

UPDATE Între timp, Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistență militară pentru Ucraina, relatează AFP și Agerpres. Această asistență constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei. Acest nou anunţ al SUA survine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o vastă contraofensivă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 204: Rusia amenință SUA, baraj distrus și risc de atac nuclear. ONU: „Suntem departe de pace”
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Страны ЕС согласовали потолок цен на российскую нефть
Страны ЕС согласовали потолок цен на российскую нефть
Киево-Печерскую Лавру зарегистрировали как монастырь в составе Православной церкви Украины
Киево-Печерскую Лавру зарегистрировали как монастырь в составе Православной церкви Украины
Цепное ДТП: в Ставченах столкнулись сразу 10 автомобилей
/ВИДЕО/ Цепное ДТП: в Ставченах столкнулись сразу 10 автомобилей
Неправильная парковка: в Кишиневе оштрафовали водителей тираспольской делегации
Неправильная парковка: в Кишиневе оштрафовали водителей тираспольской делегации

03 декабря 2022, час 03:59
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Рождество-Новый Год-Рождество-Новый Год. Почему у нас двоятся зимние праздники?
Рождество-Новый Год-Рождество-Новый Год. Почему у нас двоятся зимние праздники?
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram