investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Judecătoria Chișinău, păzită de compania asociată cu numele fostului ministru Voicu. Cum câștigă licitațiile firmele private, în pofida noii legi adoptate de Parlament

17 января 2022, час 14:35
Делиться:

Securitatea celor cinci sedii ale Judecătoriei  Chișinău va fi asigurată în anul curent de compania de pază „Premium Security Group”, asociată cu numele fostului ministru de interne Pavel Voicu. Firma a câștigat licitația de un milion și jumătate de lei (cu TVA), lansată de Judecătoria Chișinău, chiar dacă Parlamentul a modificat legea și a interzis agențiilor private să mai păzească instituțiile de importanță strategică a statului. Noua lege a creat un haos în sfera achizițiilor pe final de an, când majoritatea instituțiilor publice au demarat tendere pentru a procura servicii de pază pentru anul 2022. Unii funcționari au admis ofertele companiilor private, iar alții le-au respins, făcând trimitere la noile prevederi legale. Bătălia se dă acum la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor care urmează să decidă cine de fapt  încalcă legea.

La tenderul organizat de Judecătoria Chișinău pentru achiziția serviciilor de pază pentru anul 2022 au participat două agenții private și două companii de stat. Contractul i-a fost atribuit firmei „Premium Security Group”, care a propus cel mai mic preț (1 301 900 lei). Oferta era cu o sută de lei mai ieftină decât cea pe care a propus-o un alt agent economic privat. 

Grupul de achiziții al Judecătoriei Chișinău a deschis ofertele depuse la licitație pe 22 decembrie. Cu o zi mai devreme, în Monitorul Oficial a fost publicată noua Lege privind activitatea particulară de detectivi și de pază prin care s-a interzis companiilor private să asigure paza unor instituții publice, inclusiv a judecătoriilor. Deși la tender existau ofertele întreprinderilor de stat Serviciul Pază MAI și Detașamentul de Pază Paramilitară, contractul a fost semnat totuși cu un agent economic privat. Asta a fost posibil după ce deputații au lăsat o portiță deschisă agențiilor private de pază la licitațiile din anul curent, stabilind în lege că modificările intră în vigoare abia peste două luni de la publicarea în Monitorul Oficial, adică pe 21 februarie. Astfel, agențiile private au profitat de termenul acordat de Parlament și au dat buzna la licitațiile publice.

VALERIU HANGAN, administrator „Premium Security Group”: Noi cunoșteam că trebuie să intre în vigoare noua lege, dar dacă s-a publicat pe site-ul achiziții.md și s-au solicitat ofertele noi am fost în drept să participăm la egal cu serviciile pază de stat. ...La Judecătoria Chișinău noi am întrunit toate condițiile și oferta noastră a fost desemnată câștigătoare după toate criteriile. - Și nu s-a pus problema noii legi, nu s-a discutat?  - Noua lege deși a fost publicată în Monitorul Oficial până la Anul Nou, intră în vigoare după două luni. În amendamentul la Legea 283 este prevăzut că contractele încheiate până la intrarea în vigoare a legii se duc până la finisarea contractului. – Deci acum nu există riscul să fie din februarie reziliat contractul? -Nu”.   

 Judecătoria Chișinău este totuși singura dintre instanțele de judecată care a contractat în acest an servicii de pază privată. De securitatea sediilor Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție va avea grijă Serviciul Pază MAI. Conducerea Judecătoriei Chișinău a motivat  că a avut tot dreptul să semneze un contract cu „Premium Security Group”,  deoarece a desfășurat licitația potrivit normelor legale aflate încă în vigoare, iar agentul privat a propus cel mai mic preț. Instanța nu a avut prevăzută în buget nici suma de bani necesară pentru a achita serviciile propuse da Pază MAI, care erau mai scumpe.

 Membrii grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice, în conformitate cu art.30 din Hotărârea Guvernului nr.10 din 20 ianuarie 2021, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice, au obligația să asigure participarea pe scară largă a operatorilor economici la procedurile de achiziție publice în scopul asigurării concurenței… Ținând cont de prevederile art.11 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181 din 25 iulie 2014, potrivit cărora resursele bugetare se alocă și se utilizează în mod econom și eficient, în concordanță cu principiile bunei guvernări, precum și luând în considerație faptul că, suma ofertei propuse de către întreprinderea de stat Servicii Pază MAI de 1,7 milioane lei a depășit suma din limita de alocații bugetare pe anul 2022 a Judecătoriei Chișinău pentru servicii de pază, care este de 1,5 milioane lei, Judecătoria Chișinău a fost în imposibilitate de a contracta serviciul de pază de stat, fiind limitată în sursele financiare alocate pentru serviciul vizat”, a explicat Judecătoria Chișinău.

Angajații judecătoriilor au rămas. S-au concediat de la „Thor Security Group”

„Premium Security Group” a preluat paza celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău de la altă companie privată „Thor Security Group”, care are conexiuni cu deputatul fugar Ilan Șor. Anul trecut v-am povestit într-o altă investigație cum a ajuns această firmă să-i păzească pe magistrați și să instaleze camere de supraveghere video pe holurile instanțelor de judecată. 

La recenta licitație organizată de Judecătoria Chișinău, firma asociată cu Șor nu a mai participat, iar „Premium Security” a preluat de la aceasta nu doar contractul de pază, dar și angajații. Paznicii instanțelor recunosc că au trecut să lucreze la firma despre care se vorbește în spațiul public că i-ar aparține lui Pavel Voicu. Încă nu au contracte noi de muncă, dar spun că nu sunt afectați de schimbarea angajatorilor.

 Paznic Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani:

 „ - Anul trecut „Thor Security Group” a fost. Acum de la anul nou este alta  „Premium Security Group”. 

-  Dar cum, vă transferă de acolo aici?

- Da, ne-au transferat. Trebuie să ne aranjăm la lucru. Cereri nu am scris. Trebuie să aducă zilele astea cererile și să le completăm.

- Dar vă afectează cumva faptul că s-a schimbat denumirea?

- Vă spun drept - deloc”.

Paznic Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana:

„Anul trecut, când v-ați angajat, cum se numea firma?

-        Așa dau niște denumiri...

-        Nu le puteți reține?

-        Dar nu le-ar reține nici...

-        Iată! 

-        Și anul acesta altfel se numește compania?

-        Anul acesta se numește Premium Security Group.

-        Și ați încheiat un contract nou de angajare?

-        E în lucru contractul.

-        Dar vă afectează cumva că s-a schimbat firma?

-        Nu-s schimbări. Noi trebuie să ne îndeplinim lucrul de zi de zi”. 

Administratorul „Premium Security Group” ne-a explicat cum au fost preluați angajații de la compania de pază asociată cu Șor.

 VALERIU HANGAN, administrator „Premium Security Group”: „Din start, unii dintre angajați s-au apropiat de noi și ne-au întrebat dacă e posibil ca ei în continuare să presteze servicii de pază la judecătorii. Ulterior noi am discutat cu toți angajații judecătoriilor, dacă doriți vă concediați de acolo și noi vă angajăm fără niciun impediment, dacă întrunesc toate condițiile. – Urmează încă să perfectați actele? – Nu, deja sunt de la 1 ianuarie. Urmau să prezinte toate documentele. -Am discutat cu câțiva paznici și încă nu au contractele. – Au prezentat actele și noi deja le semnăm”.

 În primăvara anului trecut, echipa Cutiei Negre a arătat într-o altă investigație care este conexiunea companiei „Premium Security Group” cu fostul ministru de Interne Pavel Voicu. Firma aparține în acte lui Tudor Șișcanu, un bun prieten al lui Voicu. Firma era total necunoscută până în 2019. După ce socialiștii au preluat guvernarea în R. Moldova, compania a ajuns brusc printre cei mai mari jucători din domeniul securității și câștiga licitații în condiții suspecte, reușind să pună mâna pe contracte de milioane de lei pentru paza unor instituții de stat.

Atunci Pavel Voicu a negat faptul că ar promova interesele firmei de pază „Premium Security Group”.

  PAVEL VOICU, ex-ministru de Interne (18.04.2021):„ – Nu am nimic nici cu o companie de pază și nici cu această companie în special despre care ați întrebat. –  Dl Tudor Șișcanu vă este cunoscut? –  Da, chiar am copilărit cu el. –  El este fondatorul acestei companii. Nu cunoașteți despre activitatea lui? – Am mulți verișori, cumătri, prieteni cu care am copilărit, cu care am învățat la școală pe care eu îi cunosc. Dacă ei au afaceri, neapărat trebuie să fie legată de mine? El are viața lui personală.– Dvs în prezent nu promovați interesele acestei companii? De când sunteți ministru și-a luat avânt această companie. – Nu promovez nicio afacere. Nu știu ce avânt și-a luat. Eu nu cunosc care sunt contractele acestei firme. O să mă informez, dacă îmi sugerați.”

Oficiul Avocatului Poporului, păzit temporar de o firmă privată

O altă instituție de stat care a ales la licitație să contracteze servicii de pază de la un agent economic privat, în pofida modificărilor legislative, este Oficiul Avocatului Poporului. Sediul instituției este păzit de la 1 ianuarie de compania „Alfin- Protect”, dar un contract între cele două părți încă nu a fost semnat, din cauza unei contestații depuse după organizarea tenderului.

Lupta pentru contractul în valoare de 250 de mii de lei, pus la bătaie de Oficiul Avocatului Poporului a fost mai acerbă decât la Judecătoria Chișinău. La licitație au participat patru companii private și două de stat. Câștigătoare a fost desemnată compania „DVS Service”, care a propus cel mai mic preț – 218 500 lei. Ulterior, firma a renunțat singură la contract și acesta i-a fost atribuit companiei „Alfin Protect”, oferta căreia a fost pe locul doi, cu 500 de lei mai scumpă decât prima. 

 

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului afirmă că au analizat noile prevederi legale care interzic paza instituției de către o agenție privată, dar au selectat oferta cea mai ieftină, deoarece noua Lege intră în vigoare abia în luna februarie. 

 SVETLANA RUSU, șefa Direcției politici publice Oficiul Avocatului Poporului 

La acea etapă am văzut că este publicată Legea 212 din 06.12.2021. Adică nu era publicată, dar era doar adoptată. În lege de fapt se menționează că serviciile de pază particulară la obiectivele prevăzute în anexa 4 la Legea privind activitatea particulară de detectivi și de pază vor fi prestate până la expirarea termenului contractelor în derulare. La momentul realizării procedurii de achiziții publice, grupul de lucru din cadrul Oficiului Avocatului Poporului s-a condus strict de prevederile legale în vigoare, inclusiv de principiul prevăzut în Legea privind achizițiile publice din 2015, care prevede utilizarea eficientă a banilor publici și minimizarea riscurilor autorităților contractante. 

Oficiul Avocatului Poporului nu a semnat deocamdată contractul cu „Alfin-Protect”, deoarece rezultatele licitației au fost contestate. De la 1 ianuarie, firma privată asigură paza în baza unei înțelegeri temporare.

 SVETLANA RUSU, șefa Direcției politici publice Oficiul Avocatului Poporului:„Eram chiar la ultima sută de metri. Riscam să rămânem fără pază la oficiu. Era ultima zi. Pe 30 seara noi am primit refuzul de la compania care era anterioară și pe 31 urgent am selectat următoarea companie. Și ei s-au oferit, au venit în baza unui act de constatare, de primire și ne asigură paza, dar temporar până vedem decizia ANSC-ului ca să vedem și noi cum procedăm mai departe. Evident că pentru serviciile prestate perioda aceasta vor fi achitați”.

Buget prea mic la ANTA pentru a contracta seviciile Pază MAI

Inspecția Financiară și Agenția Națională de Transport Auto, subordonate Guvernului, de asemenea au declarat câștigătoare la tendere companii private de pază. Contractele atribuite sunt însă mici - de câte 200 de mii de lei. Vicedirectorul Inspecției Financiare a refuzat să facă comentarii la subiect, iar ANTA și-a argumentat decizia la fel, făcând referire la prevederile legale aflate în vigoare până în luna februarie.

„Anunțul privind inițierea cererii ofertelor de prețuri pentru achiziționarea serviciilor de pază a fost publicat pe 9 decembrie 2021, cu 12 zile înainte de a fi publicată Legea 212 în Monitorul Oficial. Totodată, atragem atenția că, potrivit prevederilor Articolului 3 din lege, serviciile de pază particulară la obiectivele prevăzute în anexa 4 vor fi prestate până la expirarea termenului contractelor în derulare. Potrivit planului de achiziție al Agenției pentru anul 2022, pentru servicii de pază au fost planificate maxim 292 de mii de lei, cu TVA. Întreprinderile de stat au oferit un preț cu mult peste cel planificat de Agenție - 327 de mii de lei și, respectiv,  356 de mii de lei”, se spune în răspunsul primit de la ANTA.

Agențile private, respinse la tendere de CSM și CNAS 

O abordare total diferită am identificat la Casa Națională de Asigurări Sociale și Consiliul Superior al Magistraturii, singurele instituții care au respins la licitațiile din decembrie ofertele private, făcând trimitere la noua Lege care permite paza instituțiilor publice strategice exclusiv de către întreprinderi de stat. În ambele cazuri, a avut de pierdut  „Premium Security Group”, fiind singurul concurent al întreprinderilor de stat la cele două tendere. 

 La licitația anunțată de Consiliul Superior al Magistraturii „Premium Security Group” a propus cel mai bun preț pentru serviciile de pază - 347 de mii de lei, dar a fost refuzată din cauza noii legi. A fost respinsă și oferta Detașamentului de Pază Paramilitară, pentru că acesta a indicat în acte că va subcontracta serviciile de la o altă agenție privată de pază. Astfel, câștigătoare a licitației a fost desemnată întreprinderea de stat Servicii Pază MAI care a propus un preț de 370 de mii de lei.

 

Grupul responsabil de achiziții din cadrul CSM-ului, din care fac parte judecători, a tălmăcit diferit noile prevederi legale, fiind de părere că un contract semnat după vechea lege va trebui reziliat în luna februarie, când vor intra în vigoare noile amendamente ale Parlamentului.  

 ANATOLIE GALBEN, membru CSM: „Deoarece a fost desemnat inițial câștigătoare „Premium Security Group” urma cu dânsa de semnat contractul, dar în urma modificărilor operate de către Legislativ, deja „Premium Security Group” …nu se încadrează în temeiurile legale. .. Noi, ca instituție bugetară, suntem obligați să respectăm atât Legea ce ține de achiziții, cât și unele hotărâri de Guvern care prevăd că contractul încheiat în urma licitației se încheie pe întreg an bugetar și nu putem să încheiem un con„tract cu câștigătorul până la 21 februarie, când intră în vigoare legea…din cauza aceasta nu a fost divizat anul până la intrarea în vigoare a legii să fie semnat  contract cu firma câștigătoare „Premium Security Group” ca ulterior să încheiem alt contract cu întreprinderea Serviciul Pază de stat al MAI. Inițial „Premium Security Group” a depus o contestație, dar făcând cunoștință cu informația noastră care a fost prezentată la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, unde s-a motivat din ce cauză nu au fost desemnați câștigători, și-au retras contestația înaintată. Și respectiv, în urma retragerii contestației, instituția noastră a încheiat contract cu Servicii Pază MAI și deja de la 1 ianuarie deja ei asigură paza instituției”.

Din cauza noii legi, și Casa Națională de Asigurări Sociale a respins oferta „Premium Security Group”, chiar dacă licitația fusese lansată încă din luna octombrie, înainte de a fi votate noile prevederi legale de către deputați. Pe 23 decembrie, CNAS a decis atribuirea contractului în valoare de un milion și jumătate de lei Detașamentului de Pază Paramilitară.

 „Conform Legii 212 din 2021, operatorului economic SRL „Premium Security Group” îi este interzis să presteze serviciile de pază fizică, pentru obiectivele din Anexa 4 unde se regăsește și CNAS în calitate de autoritate administrativă centrală subordonată Guvernului, pe parcursul anului 2022. Douăsprezece luni încep cu 1 ianuarie 2022, fapt ce contravine cerințelor de calificare stipulate în documentația de atragere a ofertelor”, a motivat Casa Națională de Asigurări Sociale.  

„Premium Security Group” a păzit sediile CNAS-ului în anul 2021 și instituția era mulțumită de serviciile prestate, dar i-a descalificat la tender după modificările legislative. Firma privată a contestat și de această dată la Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor, care urmează să examineze plângerea și să emită o decizie.

Explicațiile Agenției Achiziții Publice

Echipa Cutiei Negre s-a adresat și la Agenția Achiziții Publice, pentru ca specialiștii de acolo să facă o claritate la subiect. Pot sau nu, firmele private să asigure paza instituțiilor de stat pe tot parcursul anului, dacă contractele sunt atribuite până la 21 februarie, când va intra în vigoare noua Lege privind activitatea particulară de detectivi și de pază.  

Explicațiile Agenției Achiziții Publice au fost următoarele: „În conformitate cu prevederile art. 73 al Legii cu privire la actele normative nr.100 din 22 decembrie 2017 actul normativ produce efecte doar cât este în vigoare şi, de regulă, nu poate fi retroactiv sau ultraactiv. Respectiv, modificările în cauză devin aplicabile doar din momentul intrării acestora în vigoare. Totodată, potrivit art.3 al legii menționate supra, legiuitorul a stabilit că serviciile de pază particulară la obiectivele prevăzute în anexa nr. 4 la Legea privind activitatea particulară de detectiv și de pază, vor fi prestate până la expirarea termenului contractelor în derulare, ceea ce denotă că contractele semnate până la intrarea în vigoare a noii legi rămân a fi valabile pe perioada prevăzută de acestea”. 

Aviz pozitiv de la Consiliul Concurenței pentru noua lege

Reprezentanții companiilor private de pază critică dur noile prevederi legale, motivând că încalcă principiile concurenței. Aceștia mai spun că întreprinderile de stat nu ar avea în prezent capacitatea pentru a asigura securitatea tuturor instituțiilor de stat, lucru negat de autorul legii la ședința Parlamentului, când s-a votat pentru modificarea Legii. 

 ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS (04.11.2021): „Întrebarea mea este, aceste 3 întreprinderi de stat, una subordonată Ministerului de Interne și două subordonate APP-ului au potențial de a acoperi toate instituțiile”? 

 LILIAN CARP, deputat PAS: „Din discuțiile pe care le-am avut cu conducătorii acestor instituții, ei spun că au capacitatea să asigure”

 VASILE BOLEA, deputat BCS: „Noi creăm o poziție dominantă pe piață prin acest proiect de lege în domeniul serviciilor de pază și protecție. S-a discutat această întrebare sau măcar s-a solicitat un aviz de la Consiliului Concurenței ca ei să se expună asupra acestei inițiative legislative”? 

 LILIAN CARP, deputat PAS: „La data de 18 octombrie 2021 mi-a venit răspuns. În cadrul acestui aviz se spune că prin lege pot fi permise unele intervenții pe piață autorităților publice centrale când asemenea acțiuni sunt realizate în vederea apărării unui interes public major... Eu în linii generale am făcut trimitere la acel răspuns primit de la Consiliul Concurenței”.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram