social

/ВИДЕО/ Primele cireșe costă 350 de lei kilogramul la piață: Cum pot fi cumpărate mult mai ieftin

17 мая 2022, час 18:19
Делиться:

Au apărut în vânzare primele cireșe. Se pare, însă, că asta e mai mult spre bucuria vânzătorilor, deoarece cumpărătorii care au ghinionul de a trece cu vreun copil de mână pe lângă tarabele se umplu de jale. Asta pentru că, sezonul începe cu prețuri astronomice: un kg de cireșe a ajuns să coste peste 300 de lei. Ieșire din situație există, totuși. Oamenii care au câte un pom în curte le culeg și le vând cu mult mai ieftin, pentru a câștiga un ban de pâine. La rândul lor, trecătorii pe care i-am intervievat la acest subiect ne-au spus că poftele pot să mai aștepte și că nu sunt gata să plătească așa bani pentru primele cireșe. 

Într-o piață din sectorul Buiucani al capitalei, am găsit cireșe în vânzare la o singură tarabă, însă oamenii nu prea își făceau vânt să le cumpere. Nu pentru că n-ar avea poftă, dar pentru că sunt prea scumpe, spun ei. 

„În această pungă sunt exact 100 de grame de cireșe, pentru care am achitat 35 de lei. Asta înseamnă că un kilogram costă 350 de lei. Vânzătoarea ne-a spus că cireșele au fost culese și aduse din Grecia”. 

Cei care se opreau în dreptul tarabei cu fructele proaspăt apărute pe piață, plecau imediat ce aflau prețul. Nu-și pot permite să achite așa bani pentru cireșe, mai ales că economiile lor sunt prea subțiri, în ultimul timp, spun cumpărătorii:

„- Anul trecut erau 200 de lei primele cireșe. Anul asta - nu știu. 
- Peste 300 au ajuns. 
- Sunt foarte scumpe. O să mâncăm cireșe, când o să apară cele ale noastre. Și căpșuna tot e scumpă. Între 70 și 90 de lei kilogramul. La noi în Moldova să fie așa prețuri? Am luat vreo jumătate de kilogram pentru nepoței”.

Între timp, la piața Centrală am găsit și primele cireșe moldovenești din acest sezon. Cele din imagini au fost culese de către doamna Veronica, din curtea casei, într-un sat din raionul Strășeni:

 „E din ogradă. Nu e stropită cu nimic. Este crescută de noi”.

Femeia ne-a povestit că este la pensie, iar din vânzarea cireșelor mai câștigă un ban de pâine. Astăzi, a adus cu ea 5 kilograme. Le vinde la un preț simbolic, spune ea:

„- Singură, cu mâna mea. Am în ogradă un cireș și am cules. Ca la pensie cum suntem. Măcar ceva să facem. 
- Cu cât le vindeți? 
- 20 de lei, sunt 300 și ceva de grame. Ca să poată să mănânce și bătrânii. Măcar să guste primele cireșe”.

„Eu am mulți copaci de cireș în curte, dar se coc mai tâziu. Acum a venit nepoțica la mine, în câteva zile pleacă la studii în Olanda. Termină anul asta. Vreau să îi fac o surpriză și am cumpărat cireșe”.

Cei mai mulți cumpărători ne-au spus, însă, că vor mai aștepta câteva săptămâni, ca să scadă prețurile:

„- Nu am văzut până acum cireșe, prima dată. Ele acum abia se coc. 
- Sunt scumpe? 
- 20 de lei, aproximativ 300 de grame, e mult. Pentru pensionari e mult. 
- Dar cât ar trebui să coste un kilogram, ca să fie bine? 
- 15 lei e normal”.

Tradițional, primele cireșe se coc la sfârșitul lunii mai. Anterior, la ședințe, agricultorii spuneau că temperaturile scăzute şi lipsa precipitațiilor din această primăvară au afectat roada de cireşe, dar şi de alte fructe sâmboroase. Prin urmare, potrivit lor, recolta din acest sezon va fi mai mică, în comparație cu anii trecuți. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram