social

/ВИДЕО/ Protest al părinților la Primărie, după tragedia din parcul Alunelul: Explicația lui Nagacevschi seamănă cu a lui Ceban

17 мая 2022, час 07:30
Делиться:

Tragedia din parcul Alunelul a scos un grup de părinți la protest în fața primăriei. Oamenii au cerut siguranță pentru copiii lor și mai multă responsabilitate din partea angajaților municipalității. Nu a ieșit nimeni în fața lor, în schimb, să discute cu presa a venit viceprimarul Fadei Nagacevschi. Printre altele, acesta a declarat că se examinează crearea unei noi direcții, care să monitorizeze activitatea întreprinderilor municipale. 

„Copiii nu trebuie să plătească cu viața pentru incompetență, corupție și iresponsabilitate. De asta trebuie să aibă grijă Primăria, în primul rând”.

Cu acest mesaj, scris pe pancarte, mai mulți părinți s-au adunat, în această dimineață, în fața Primăriei Chișinău. Manifestația organizată de Asociația Părinți Solidari a decurs pașnic.

„Oricine din noi putea fi în acel moment cu copilul sau chiar un matur, în acel parc. Orice chișinăuian se plimbă în parcul Alunelul. Se șterg picioarele de cetățenii, care încearcă să sesizeze despre ilegalități. Și toată această politică nu putea să nu aducă la o tragedie. Era întrebarea doar, când se va întâmpla. Pentru în Chișinău sunt multe locuri periculoase atât pentru copii, cât și pentru maturi”, a declarat director executiv Părinți Solidari, Ala Nemerenco.

Cu lacrimi în ochi, mamele ne-au spus că își fac griji pentru siguranța propriilor copii:

„Încerc, să fie în siguranță copiii mei, dar sincer vă spun, mai puțin mergem prin parcuri. Pentru că se investesc bani, doar superficial”.

„Corupția, incompetența și indiferența de care dau dovadă funcționarii din Primărie, afectează copiii. Asta este inacceptabil. Nu se mai poate așa. La orice consiliu este un teatru. Am impresia că doar se face politică, ci nu se rezolvă problemele chișinăuienilor”, 

„Nu există siguranță nici în școli, nici în grădinițe. Nicio educatoare sau profesoară nu-și asumă responsabilitatea pentru sănătatea copiilor”.

Nimeni dintre angajații Primăriei nu a ieșit să discute cu protestatarii. 

În schimb, presa a fost chemată în interior, pentru a lua o reacție de la viceprimarul responsabil de domeniul juridic, Fadei Nagacevschi. 

Deși am insistat cu întrebarea, de ce abia astăzi cei de la Spații Verzi merg pe mai multe adrese, pentru care nu s-ar fi eliberat autorizații de defrișare, Fadei Nagacevschi a susținut poziția lui Ion Ceban: 

„Comunicare inter-instituțională există, dar ea trebuie să fie mai eficientă și mai rapidă. Există anumite blocaje, inclusiv din partea instituțiilor centrale”, a menționat viceprimarul capitalei, Fadei Nagacevschi.

Totodată, Primăria intenționează să creeze o așa-zisă Direcție de Securitate Internă, care ar trebui să se ocupe de verificarea activității tuturor întreprinderilor municipale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Propunerea se regăsește în Planul Anticorupție, care va fi dezbătut la CMC. 

Deocamdată, nu se cunoaște cât mai exact ar putea dura implementarea acestui proiect. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram