social

/VIDEO/ Medicii de la sate, o raritate: Cei mai mulți lucrători sunt pensionari

17 мая 2022, час 20:04
Делиться:

Pe an ce trece, în satele din Republica Moldova rămân să muncească tot mai puțini medici. Doar în ultimii trei ani, peste două mii au plecat din sistem, iar majoritatea celor care au rămas sunt pensionari. În satul Caracui din raionul Hâncești, de exemplu, în prezent, lucrează patru medici, dintre care doar unul este tânăr specialist, iar trei sunt trecuți de 70 de ani. Doctorii spun că își fac în continuare datoria, deoarece oamenii au nevoie de ei. 

Deși s-a pensionat de ani buni, doamna Liuba spune că vârsta nu este un impediment, dacă ai sănătate și energie, și dacă vrei să muncești. Activează în domeniu medical de aproape 55 de ani, dar și acum mai are emoții, atunci când își amintește de perioadă în care ajuta femeile din sat să aducă pe lume copii.

„Numai în maternitate am lucrat din 1964 până în 1985, apoi maternitatea s-a închis și am trecut la ambulatoriu. Unul Domnul m-a ajutat și am trecut prin toate, am avut nașteri foarte grele, aici, pe loc, dar mulțumesc Domnului că am scăpat toate viețile”. 

Recunoaște că, în ultima vreme, obosește mai repede, dar oamenii au nevoie de ea și asta o motivează și o face mai puternică.

„Iubesc profesia și am iubit-o, dar deja nu mai pot. Vreau să ajut omul, dacă se întâmpla să mă sune cineva noaptea, niciodată nu a fost ca să nu ridic receptorul sau să nu ajut, niciodată”.

Și doamna Ecaterina este la pensie, însă continuă să activeze la centrul medical din sat, pentru că nu tinerii nu vin să lucreze în sat. Spune că munca de asistentă medicală, în general, presupune mult efort, dar să muncești la sat este și mai greu, deoarece trebuie să știi ceea ce știe și medicul generalist, pentru a fi gata oricând să acorzi ajutorul necesar.  

„Profesia noastră e cea mai umanitară din toate profesiile și mai ales în sat, nu e ca la oraș. Aici trebuie să fim universale, să cunoaștem toate ramurile principale ale medicinei. Primul ajutor noi îl acordăm. La sat este mult de lucru, dar ne descurcăm ”.

Își face și ea munca de mai de 52 de ani, iar între timp, a înțeles că oamenii au nevoie de ea. De aceea, spune că va continua să muncească, atâta cât o vor ține puterile.  

„La timp trebuie să fim la serviciu, pentru că, atunci când venim deja oamenii ne așteptă la ușă.  

- La domiciliu mergeți pe jos sau cu mașina? 

- Nu, niciodată nu am mers cu mașina, iată dintr-un capăt al satului, în altul.

- Vă este greu? 

- Nu, este plăcut, îmi continui activitatea mai departe. Deocamdată e suportabil.”

La rândul său, medicul de familie din acest sat, recunoaște că îi este greu, pentru că au puțini lucrători medicali. Domnul Boris Lîsîi este un exemplu demn de urmat, pentru că este medic de familie la șase sate. Spune că își repartizează timpul așa ca să reușească peste tot.

„Eu sunt medic la 6 sate, începând cu Sarata-Galbena, Caracui, Bratianovca, Coroliovca, Cărpineanca, Valea-Florii. Câteodată venim și o dată în săptămână și două ori în săptămână, atunci când e necesar. Nu ne conducem după un grafic stabil. ”

În sala de proceduri, am întâlnit și o asistentă medicală tânără, care spune că a decis să muncească la sat, din motiv că nu sunt lucrători medicali.

„Este nevoie de lucrători medicali, trebuie de lucrat, nu sunt ajunge personalul. Nu m-am gândit niciodată să mă duc la oraș, îmi place aici și colectivul e bun. ”

Oamenii care își așteptau rândul pentru o consultație ne-au spus că sunt recunoscători lucrătorilor medicali care, deși sunt la pensie, continuă să muncească.

„Suntem mulțumiți, să mai aibă răbdare și putere să ne mai primească, avem noroc de ei. ”

„De asta și lucrează cei care sunt la pensie, pentru că noi nu avem lucrători. Puține cadre didactice avem și la școală. Tot îs puțini lucrători. Mulțumim că avem medici în sat, suntem mulțumiți. ”

„Sunt mulțumită, iată mergem în clasa întâia, ne pregătim de școală, ne-au sunat, ne-au programat. Noi și am uitat că trebuie să dăm analize. ”

Potrivit Federației Sindicale „Sănătatea” din Republica Moldova, pe an ce trece, tot mai mulți medici pleacă din sistem.

„Nu putem spune că acest lucru se întâmplă numai din cauza salariilor, mici. De fapt, acei tineri, care și-au dedicat studiile pentru a deveni lucrători medicali, mai doresc să aibă și condiții decente de muncă, să fi asigurați cu tot necesarul, cu echipament, pentru a-și putea onora profesia de lucrător medical.”

Numărul cadrelor medicale din țara noastră, care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să muncească în sistemul de sănătate, crește de la an la an cu cel puțin 100 de specialiști. Ministerul Sănătății recunoaște că există o lipsă de cadre medicale tinere, dar care nu poate fi suplinită în timp scurt. Instituția, într-un răspuns pentru TV8, afirmă că elaborează politici motivaționale, care să-i încurajeze pe tinerii specialiști să lucreze în sate. Anul trecut, în țară, erau înregistrați peste 1650 de medici de familie, arată datele Agenției Naționale de Sănătate Publică. Totodată, cei de la Agenție declară că nu există informații despre câți dintre ei sunt pensionari. Datele din iulie anul trecut arătau că, în medicina primară, ar mai fi nevoie de aproximativ 140 de specialiști.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram