externe

De ce nu a fost acceptată și candidatura Georgiei la UE. Condițiile și explicațiile Ursulei von der Leyen

17 июня 2022, час 15:19
Делиться:

Georgia are perspectiva de a fi membru al Uniunii Europene, dar va primi statutul de candidat numai după ce va face o serie de reforme pentru care este nevoie de „un sprijin politic larg”, a anunţat vineri, 17 iunie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Libertatea.ro.

„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană”, a spus Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit Agerpres. 

Ea a precizat că este vorba despre „o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”. 

Afirmațiile sale vin în contextul în care se aşteaptă ca astăzi, 17 iunie, Comisia Europeană să se pronunţe pentru acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. Totuși, cele două țări se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, scriu agențiile de presă internaționale. 

Care este procedura pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la UE 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din 24 februarie. 

Ulterior, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze situația şi să facă o recomandare cu privire la modul în care trebuie soluționate cererile. 

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă pasul următor. O decizie finală privind statutul de candidat al Ucrainei este aşteptată săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru un summit.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram