politic

/ВИДЕО/ Există sau nu o legătură între aderarea la UE a RM și unirea cu România? Deputat PAS: „Să nu le amestecăm până când”

17 июня 2022, час 22:12
Делиться:

La moment, nu ar trebui „să amestecăm” integrarea europeană a Republicii Moldova și unirea cu România, susține deputatul PAS, Adrian Baluțel. De cealaltă parte, ex-deputata Vitalia Pavlicenco spune că unirea cu România este „metoda prin care putem accede în Uniunea Europeană” mai rapid. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Directoarea executivă a Clubului politic al femeilor 50/50 și fosta deputată, Ecaterina Mardarovici, consideră că „avem șanse reale ca să obținem acest statut de candidat, doar că asta înseamnă un angajament în plus și condițiile pe care Republica Moldova urmează să le îndeplinească”.

„Este un eveniment istoric cu adevărat, este speranța cetățenilor Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, e trist că acest eveniment se întâmplă în niște condiții istorice și evenimente în jurul nostru mai triste, dar este ceea ce mi-am dorit și eu sunt optimistă. Pentru mine, integrarea în UE înseamnă unirea cu România și asta este soluția pe care o văd eu pentru unire”, a subliniat Mardarovici.

Iar deputatul PAS, Adrian Baluțel a menționat: „Haideți să nu le amestecăm până când”. 

„Această decizie este una istorică, pentru că, pe lângă faptul recomandării de a oferi Republicii Moldova statut de candidat pentru aderare, recomandarea Comisiei recunoaște perspectiva stat membru al UE pentru Republica Moldova. Și acest lucru este foarte important. Este un prim document oficial al UE, al Comisiei Europene, unde se recunoaște perspectiva de membru al UE în viitor dacă se trec toți pașii.

Acum, eu sunt destul de optimist în raport cu summitul care vine săptămâna următoare. Este și o presiune politică enormă pe liderii Uniunii Europene de a dechide ușile pentru Republica Moldova și Ucraina în mod special, a ancora aceste țări în comunitatea țărilor din lumea liberă, nu doar UE. Acum, privim mai departe decât o uniune politică și economică, dar privim asupra divizării între lumea liberă și mai puțin liberă. Integrarea europeană este pentru noi un proces de transformare a țării, de implementare a unor standarde mai bune, de creștere a standardelor de viață și suntem foarte optimiști în acest sens”, a adăugat Baluțel.

Ex-deputata Vitalia Pavlicenco îl contrazice pe Adrian Baluțel. Potrivit acesteia, Republica Moldova poate adera cel mai rapid la Uniunea Europeană, dacă se unește cu România. În caz contrar, vom aștepta o perioadă lungă până ne vom integra în UE.

„Ideea și afirmația că să nu încurcăm aceste două lucruri: unirea și integrarea, este greșită, pentru că integrarea europeană este un vector absolut clar de avansare a societății noastre pe calea reformei, respectării drepturilor și libertăților fundamentale, instituirii statului de drept, accederii la un sistem de securitate, să nu uităm totuși, de NATO. Dar acesta este un scop și ceea ce s-a întâmplat acum cu vizitele recente ale liderilor occidentali și această recomandare a Comisiei Europene, este un fel de confirmare, de batere în cui, de fixare a vectorului și a obiectivului.

Unirea este calea cea mai scurtă spre atingerea acestui vector. Nimeni nu dorește ca Republica Moldova să aștepte aderarea la UE ca Turcia, 29 de ani. Iar dacă noi vedem chiar și ce spun liderii actuali, am în vederea conducerea, Igor Grosu, de exemplu, care a spus că vor fi vreo 10-12 ani, eu cred că pot fi și mai mulți”, a declarat Pavlicenco.

Atât integrarea europeană, cât și unirea cu România, ar putea supăra Federația Rusă, mai susține aceasta.

„Să nu uităm că noi venim dintr-un spațiu ex-sovietic, cu toate provocările care ne înconjoară. Cele mai mari provocări sunt că noi nu suntem independenți sub aspect energetic. Altă provocare este că noi totuși, avem conflictul transnistrean.

Unirea cu România este metoda prin care putem accede în Uniunea Europeană, pentru că ori să accezi în UE, nu se știe când va fi totuși, superi Rusia, ori să te unești cu România, la fel, superi Rusia. De-acum mai bine s-o faci pe calea cea mai scurtă”, a punctat Vitalia Pavlicenco.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să ofere Moldovei perspectiva de a deveni membră UE: Pașii următori

17 июня 2022, 13:06

Mesajul președintei, după recomandarea Comisiei Europene: „Este un pas enorm pentru viitorul R. Moldova”

17 июня 2022, 14:06

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram