politic

/ВИДЕО/ Sandu răspunde acuzațiilor lui Dodon: „Nu am dat nimănui niciun ordin ca să fie arestat. Să se respecte legea"

17 июня 2022, час 10:17
Делиться:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a răspuns acuzațiilor fostului șef de stat, Igor Dodon, care a spus că dosarul său ar fi fabricat la comanda acesteia. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, șefa statului a declarat că nu are niciun amestec în reținerea lui Dodon.

„Eu am auzit acuzații directe la adresa mea, deci, dincolo de guvernare. Pot să vă spun cu toată responsabilitatea, că eu nu am dat nimănui niciun ordin ca să fie arestat Igor Dodon și vă spun iarăși, cu toată responsabilitatea, că eu am aflat din presă despre faptul că el a fost arestat”, a punctat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, este important ca legea să fie respectată.

„Am un singur răspuns și îl repet de fiecare dată, cu fiecare ocazie, eu îmi doresc foarte mult ca și acest dosar, și toate celelalte dosare să fie făcute în strictă conformitate cu legea. E singurul mesaj pe care îl am pentru Procuratură și pentru organele de drept, care sunt implicate în investigarea acestor dosare. 

Asta este important pentru toți, ca să se respecte legea, pentru că de asta depinde credibilitatea reformelor pe care le facem, de asta depinde șansa Procuraturii de a-și recăpăta și reface imaginea, și deciziile în instanță. Deci, sunt foarte multe lucruri importante la mijloc și inclusiv de asta, dar nu doar de asta, este foarte important ca legea să se respecte, să nu se comită niciun abuz„, a precizat președinta.

Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.

Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon  a investit din start  în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Primele imagini cu Galina Dodon, după audieri: Interdicție de a părăsi țara. „Nu îmi recunosc vina. E un dosar politic”

16 июня 2022, 14:06

Dodon nu își recunoaște vina și susține că dosarul este fabricat: „Nu vă bateți joc și de rudele mele”

01 июня 2022, 10:06

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram