politic

Filmare TV8 de la Bruxelles. Cioloș: „Nu văd cum UE ar putea găsi o soluție pentru Ucraina și să lase în afară RM”

18 мая 2022, час 19:47
Делиться:

Dacian Cioloș, membru al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, susține că procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, trebuie să fie susținut la fel ca cel al Ucrainei. Într-un interviu oferit jurnalistei TV8 Irina Țîbuleac, care se află la Bruxelles, eurodeputatul a spus că negocierile de aderare a țării noastre trebuie să înceapă pentru ca cetățenii să obțină beneficii din partea UE.

„Acum trebuie să ne facem și noi temele în interiorul UE, pentru că evident, e vorba de începerea negocierilor, dar când încep negocierile, trebuie să știi și în ce direcție o iei și cum le poți finaliza ca să nu înșeli așteptările oamenilor. Sunt discuții în mai multe capitale euroepene legate de modul de funcționare a UE, de procesul decizional și cum ar putea el funcționa dacă UE s-ar extinde. Cred că ăsta e principalul blocaj în momentul de față la nivelul discuțiilor politice”, a precizat Cioloș.

„Sper să convingem cât mai multă lume la nivel european că putem găsi o formulă prin care să înceapă negocierile de aderare”

„Altfel, dacă vorbim de începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, din punctul meu de vedere, nu avem cum să lăsăm la o parte RM. E pur și simplu suficient să ne uităm pe hartă ca să înțelegem lucrul acesta. Sper ca până la semnarea tratatului de aderare, până la finalizarea negocierilor, cetățenii RM să vadă deja o serie de beneficii pe mai multe domenii, pe măsură ce se finalizează negocierile pe diferite capitole. Din punctul meu de vedere, asta ar putea fi o soluție, dar evident, subiectul e pe masă încă și la nivel european.

Nu văd cum UE ar putea găsi o soluție pentru Ucraina și să lase în afară RM. Nu poți să lași o enclavă teritorială, pentru că e România, dacă ar fi Ucraina, RM e acolo. În mod cert, va trebui să găsim o soluție ca să putem grăbi acest proces, însă e foarte important să fim realiști și să explicăm oamenilor ce se poate face și ce nu se poate face”, a spus europarlamentarul.

Cum ne-ar putea ajuta UE în plan economic, energetic

„Pe situația economică și bugetară din RM, deja sprijinul din partea UE a fost suplimentat și sunt discuții pentru a-l suplimenta și în continuare. Pe partea energetică, cred că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face UE acum, este să finanțeze în continuare, interconectarea între RM și UE, în primul rând, cu România, pentru că într-o anumită situație, la nevoie, să avem capacitatea tehnică, logistică să putem trimite energie electrică sau gaz. Noi am avut discuții în Parlamentul European când vorbim de autonomie strategică a UE din punct de vedere energetic, nu avem cum, de acum înainte, să mai lăsăm deoparte vecinătatea estică”, a menționat eurodeputatul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram