politic

Filmare TV8 de la Bruxelles: Eurodeputată, despre eforturile RM de integrare europeană și reticențele unor state membre

18 мая 2022, час 20:44
Делиться:

Ramona Strugariu, membră a Grupului Renew Europe din Parlamentul European, consideră că Republica Moldova face eforturi vizibile pentru a-și accelera procesul de integrare europeană. Într-un interviu oferit jurnalistei TV8 Irina Țîbuleac, care se află la Bruxelles, eurodeputata a vorbit despre scepticismul unor state membre UE față de integrarea RM, dar și despre influența războiului din Ucraina.

„Ce pot spune este că (eforturile) se văd, sunt foarte vizibile, există și o prezență diplomatică foarte importantă și consistentă la Bruxelles și nu mă refer aici doar la Parlamentul European, mă refer și la Consiliu, și la acele state membre care trebuie convinse. Există această prezență foarte consistentă a președintei Maia Sandu, a aparatului guvernamental. Este clar că e un efort continuu, e un exercițiu continuu, că există toată bunăvoința, toată determinarea și se fac eforturi pentru ca acești pași firești către integrare să se întâmple cât mai repede și mai ales către acordarea statutului de țară candidat”, a declarat Strugariu.

„N-aș spune că există reticențe în ceea ce privește RM în mod special”

„Aș spune că există oameni mai entuziaști, de fapt decidenți și state mai entuziaste în ceea ce privește aderarea și politicile, strategia pe care ar trebui s-o abordeze UE în materie de aderare și de a primi noi state în familia europeană versus state care sunt un pic mai sceptice, care se uită la ce se întâmplă acum, la război, poate la niște capitole care nu simt că le-au adresat destul alte state, poate la problemele pe care UE le are și pe care trebuie să le rezolve înainte de a se extinde cu un nou val. Sunt motive diverse: financiare, politice, unele de securitate. Trebuie făcuți niște pași în așa fel încât să-i convingem că RM merită această încredere. Eu nu spun că e un exercițiu simplu, dar nu e niciodată un exercițiu simplu și n-a fost în cazul niciunui nou val de aderare”, a precizat eurodeputata.

Războiul din Ucraina nu este o piedică, ci o oportunitate pentru integrarea europeană a RM

„Niciodată nu s-a dezvoltat și n-a avut putere de creștere UE în timpuri calme și liniștite. Întotdeauna, fiecare pas curajos a fost pe fonul unei crize și există oportunități în crize, la fel cum există situații tensionate și complicate. Cred că e o oportunitate și cred că așa ar trebui și s-o privim. Chiar dacă vom trăi anumite realități economice și anumite consecințe ale războiului, care sunt inevitabile, asta trebuie să ne învețe lecții importante și asta ar trebui să ne împingă mai departe”, a spus Ramona Strugariu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram