politic

Filmare TV8 de la Bruxelles: Un eurodeputat explică șansa Moldovei de a deveni stat candidat pentru aderarea la UE

18 мая 2022, час 17:07
Делиться:

Victor Negresu, membru al Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, susține că Republica Moldova are o șansă pentru obținerea statutului de țară candidat, iar situația din prezent și conflictul din Ucraina a accelerat procesul de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europenă. 

Într-un interviu oferit jurnalistei TV8 Irina Țîbuleac, care se află la Bruxelles, eurodeputatul a vorbit despre cerințele care ar trebui să le îndeplinească Moldova pentru a face parte din familia europeană, dar și despre verigile slabe ale țării noastre.

„Este evident că Moldova trebuie să îndeplinească cerințele europene pentru a fi mai aproape de tot ceea ce înseamnă apartenența la această familie comună europeană. Sunt reforme importante care trebuie să fie realizate și această situație specială nu schimbă lucrurile. Însă momentul prin care trecem, conflictul din Ucraina, contextul geopolitic fac ca astăzi, multe state europene să sprijine obținerea statutului de candidat la UE pentru Moldova și trebuie ca Chișinăul să profite de acest lucru”, a precizat Negrescu.  

„Într-un context special avem nevoie de măsuri speciale, dar în același timp, cerințele noastre comune trebuie să fie respectate inclusiv de către Moldova”

„Apreciem eforturile făcute de Moldova și cetățenii săi și suntem solidari. Dar mai sunt lucruri importante care trebuie să fie făcute, pe zona de fiscalitate, financiară, justiție. Trebuie ca statul să fie unul funcțional, să funcționeze instituțiile, să existe capacitate administrativă, foarte multă transparență. Trebuie să ne asiguram că Moldova poate să se integreze în toate domeniile cu UE”, a mai precizat eurodeputatul.

Situația din Ucraina a accelerat procesul de aderare a Moldovei în UE

„Există o șansă pentru obținerea de stat candidat, vom analiza răspunsurile oferite de Moldova la întrebările formulate. În acest context special este nevoie de un proces de aderare rapid pentru Moldova, asta înseamnă o asistență mai amplă din punct de vedere financiar, tehnic. Una dintre verigile slabe este capacitatea administrativa. Să poți să transpui o lege într-un mod adecvat și într-un timp rapid” a conchis Negrescu.

Автор
Andreea Josan
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram