social

Sectorul de irigare urmează a fi dezvoltat: Va fi sporit accesul agricultorilor la surse de apă calitative

18 мая 2022, час 14:17
Делиться:

Sectorul de irigare urmează a fi dezvoltat. Guvernul a aprobat, miercuri, 18 mai, modificări la unele acte normative. Astfel, impedimentele de ordin juridic și administrativ au fost excluse, fapt ce va eficientiza gestionarea bunurilor sistemelor centralizate de irigare ce le-au fost transmise în comodat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Modificările aprobate simplifică procedura de eliberare a autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei la irigare, prin reducerea termenului acordat instituțiilor responsabile de coordonare prin ghișeul unic.

Pentru a asigura protejarea investiției publice a statului în Sistemele Centralizate de Irigare și utilizarea rațională a resurselor de apă, s-a stabilit că, în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional, autorizația de mediu pentru folosința specială a apei să fie eliberată AUAI și entităților juridice abilitate să gestioneze infrastructura centralizată pentru irigații.

Proiectul mai prevede reglementarea procedurii de cesionare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, în cazul în care sunt mai mulți cesionari. Totodată, noile modificări reglementează amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a bazinelor de acumulare a apei din precipitații, fiind o soluție de aprovizionare cu apă pentru irigare.

Prin introducerea modificărilor va fi eficientizată utilizarea sistemelor de irigare centralizate, va fi sporit accesul tuturor producătorilor agricoli la surse de apă calitativă pentru irigare, precum și asigurată majorarea recoltei obținute pe terenurile irigate.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram