politic

Poate influența problema transnistreană aderarea RM la UE? Grosu: „Un conflict înghețat nu poate fi piedică”

18 июня 2022, час 16:20
Делиться:

Președintele Parlamentului Republicii Moldova susține că problema transnistreană nu poate fi o piedică pentru ca Republica Moldova să nu primească statutul de țară candidată la UE. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, unde Igor Grosu a precizat că, după părerea sa, cetățenii de pe malul stâng al Nistrului privesc diferit lucrurile.

„Nu poate un conflict înghețat și bine că este înghețat, să fie o piedică în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeana. Acel zid de propagandă, bariere, pe care alții încearcă să le stabilească pe Nistru, sunt fisurate prin faptul că cetățenii noștri din stânga Nistrului, la ultimele doua alegeri, parlamentare și prezidențiale, au votat altfel”, a declarat Igor Grosu.

„Cetățenii văd diferența atunci când trec pe malul drept, văd diferența când ajung la Iași, sau la București, văd diferența prin vocea copiilor lor care merg la studii. Toate aceste lucruri mă fac să cred că nu va poate servi un impediment acest conflict”, a argumentat președintele Legislativului.

Aceeași opinie a reiterat-o și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților din România, care a precizat: „Nimic si nimeni nu poate să stea în drumul pe care îl parcurge Republica Moldova spre Uniunea Europeana”.

TV8 reamintește că și președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat în cadrul vizitei sale la Chișinău că, problema transnistreană nu prezintă un obstacol pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat la Uniunea Europeană (UE). 

„Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca și poporul său să nu devină destabilizat. Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele francez.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram