social

Moldova, din nou, în fața riscului de a rămâne fără gaz. Gavrilița: „Voi cere instituirea stării de urgență”

19 января 2022, час 11:09
Делиться:

Republica Moldova s-a pomenit, din nou, în fața riscului de a rămâne fără gazul livrat din Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat, cu puțin timp în urmă, premierul Natalia Gavrilița.

„Ieri, Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale, în cazul neachitării integrale  a consumului curent până la 20 ianuarie. Suntem oficial înștiințați că există riscul real să fie sistat gazul”, a anunțat Natalia Gavrilița.

În contextul în care există riscul real pentru securitatea energetică a țării, șefa Executivului va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sfera energetică. Între timp, pe parcursul zilei de astăzi urmează să fie convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale și ședința Guvernului.

În cazul în care Parlamentul va accepta instituirea stării de urgență, Guvernul a pregătit un set de măsuri pentru depășirea situației de criză.

„Este vorba despre amânarea plății taxei pe valoare adăugată pe care o datorează Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru ianuarie și februarie.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a ținut să menționeze că Republica Moldova a achitat integral consumul pentru luna decembrie și chiar o parte din avansul pentru luna curentă.

„Conform contractului, consumul pentru luna decembrie trebuia să fie achitat integral până la 20 ianuarie, la 14 ianuarie obligația a fost realizată. Consumul de gaz pentru luna decembrie este achitat integral. Suplimentar, până la data de  20 ianuarie, trebuie să fie achitat avansul pentru ianuarie în proporție de 50 % - circa 63 milioane de dolari.  Din această sumă,  Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine”, a declarat Andrei Spînu.

Respectiv, la această etapă, Moldova nu poate achita 25 de milioane de dolari. Avansul achitat până acum acoperă primele 10 zile ale lunii ianuarie. Potrivit lui Spânu, diferența de 25 de milioane  a survenit din cauza creșterii semnificative a costului de achiziție pentru luna ianuarie – 647 de dolari pentru mia de metri cubi, iar Moldovagaz nu a reușit să găsească creditare pentru acoperirea datoriei.

Potrivit responsabililor din Guvern, această clauză, care prevede achitarea în avans a consumului de gaz, exista și în contractele anterioare cu Gazprom. Doar că în anii precedenți, furnizorul rus permitea acumularea devierilor negative în lunile de iarnă și achitarea ulterioară a datoriilor.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram