social

Copil de 8 ani, paralizat după o vizită la dentist. Părinții acuză de malpraxis. Dosarul este examinat la CEDO  

19 мая 2022, час 13:18
Делиться:

O femeie din Moldova își caută dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce fiul ei a rămas paralizat total după o vizită banală la stomatolog. Curtea de la Strasbourg a comunicat Guvernului țării noastre o nouă cauză de încălcare a drepturilor omului și a cerut informații suplimentare pe marginea dosarului.

Viața familiei Căldărari a fost dată peste cap la 29 noiembrie 2011. Atunci, Lilian Căldărari avea doar 8 anișori, când mama – Virgilia Căldărari s-a dus cu el la stomatolog. Injecția cu anestezie l-a nenorocit pe Lilian. Băiatul a făcut stop cardiac și a intrat în comă cerebrală, ceea ce l-a lăsat cu leziuni neurologice grave și paralizie completă.

Urmărirea penală, începută la cererea mamei, Virgilia Căldărari, la 18 septembrie 2012, a fost întreruptă în mai multe rânduri pe motiv că nu ar fi fost comisă nici o infracțiune. Cauza a fost redeschisă de fiecare dată de către judecătorul de instrucție care a constatat deficiențe în anchetă. Ultima redeschidere a fost dispusă pe 17 februarie 2017.

Mama a denunțat neglijență medicală din partea medicului care a efectuat procedura, însă, nu și-a găsit dreptate în țară iar dosarul a ajuns la CEDO. Femeia este reprezentată de avocații Promo-Lex.

“Lilian Căldărari ar fi putut acum juca fotbal, care era pasiunea lui, sau ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate. Însă erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și impunerea abuzivă a pacienților sau în acest caz părinților de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, toate elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient. Iar ineficiența sistemului de justiție de a investiga și sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat”, a menționat avocatul  Dumitru Sliusarenco.

În fața Curții, reclamanții au invocat încălcarea drepturilor lor în temeiul articolelor 3, 8 și 13 din Convenție, susținând că starea de sănătate a băiatului  s-a deteriorat grav din cauza neglijenței medicale. Totodată, reclamanții susțin că nu au dispus nici de un remediu efectiv prin care să își exercite drepturile în cadrul procedurii civile.

Recent, CEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să furnizeze informații cu privire la îndeplinirea cerințelor procedurale ale articolelor 3 și/sau 8 din Convenție referitor la ancheta efectuată de organele de drept din Republica Moldova, dar și asupra căilor de atac oferite reclamanților de către legislația națională.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram