politic

Maia Sandu salută inițiativa lui Emmanuel Macron de creare a unei „comunități politice europene”

19 мая 2022, час 23:04
Делиться:

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în Franţa, a salutat joi, 19 mai, iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE. Ea a dat asigurări totodată că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare, transmite AFP, potrivit Digi24.

Inițiativa lui Macron, considerată un fel de „anticameră” pentru aderarea la UE, a stârnit controverse și a fost criticată în special de Ucraina.

„Salut inițiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE”, a spus Maia Sandu într-o declaraţie pe care a făcut-o alături de omologul ei francez la Palatul Elysee.

„Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european”, a continuat ea, insistând asupra „hotărârii” Chişinăului ca Republica Moldova să devină membră a UE.

La rândul său, Emmanuel Macron a declarat că doreşte ca UE să ofere o „opinie rapidă”, în săptămânile următoare, asupra cererii Republicii Moldova de aderare la UE.

„Înţelegem că aderarea la UE este un proces lung şi complex, care cere multe eforturi şi multă muncă. Nu căutăm vreo scurtătură pe acest drum. Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”, a subliniat Maia Sandu.

​Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, declarase joi, 19 mai, că nu este în favoarea unei aderări „pe scurtătură” a Ucrainei la Uniunea Europeană, precizând că nu ar fi corect față de țările din Balcanii de Vest care vor de mulți ani să adere la UE.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a reacționat și a criticat ceea ce el a numit un „tratament de zona a doua” faţă de candidatura ţării sale din partea „unor capitale” europene.

Republica Moldova a depus pe 3 martie cererea de aderare la UE, în aceeaşi zi cu Georgia, după ce o cerere similară a fost depusă pe 28 februarie de Ucraina. 

„Comunitatea politică europeană”, un fel de anticameră a UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat că eventuala „comunitate politică europeană”  ar fi „complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană, şi nu „o alternativă” la acesta.

Exprimându-se la Palatul Elysée după ce a primit-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şeful statului francez a spus că acest nou format ar viza „crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni naţiuni europene democratice ce aderă la soclul comun de valori şi care aspiră sau nu să facă parte din Uniunea Europeană” - o aluzie la Marea Britanie.

„Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci este complementară acestuia şi, în mod independent, permite structurarea mai puternică a relaţiei politice, energetice, de investiţii cu mai multe ţări care doresc acest lucru”, a explicat el.

Emmanuel Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia. Macron afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de „decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o „comunitate politică europeană” care ar putea include Regatul Unit, ţară care a ieşit din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Prin urmare, el a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o „organizaţie europeană nouă”, din care să facă parte statele candidate pentru aderarea şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie.

„Nu ne puteţi ţine la distanţă!”, i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

politic

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07
Делиться:

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram