externe

/VIDEO/ Doctorul Komarovski a explicat la TV8 misterioasa hepatită la copii: „Să nu intrăm în panică”

19 мая 2022, час 16:36
Делиться:

Misterioasa hepatită acută severă la copii nu se va răspândi în masă și nu este cazul să ne panicăm. Declarațiile au fost făcute de cunoscutul pediatru ucrainean Evghenii Komarovski în cadrul emisiunii Alternativa de la TV8.

„Se numește hepatită de etiologie necunoscută, adică noi avem o inflamație acută a ficatului cu probabilitatea maximă posibilă de a fi infecțioasă și, în același timp, agentul cauzal în sine nu este înțeles. 

Azi, eu văd că știința medicală nu poate trage o concluzie clară ce este asta, fiindcă nu cunoaște pricina, de aceea, să încerci să faci niște prognoze este destul de greu. 

Sunt anumite teorii, ele nu sunt simple, despre ele se poate vorbi, dar nu este sensul să vorbești despre niște teorii care mâine ar putea fi respinse. Sunt niște presupuneri că, asta ar putea fi legat cu adenovirusul cu care fiecare om contactează în copilărie, pentru că el este larg răspândit, dar, în condiții de COVID, când relațiile dintre oameni au fost grav perturbate, când oamenii au fost dezbinați mult timp și nu au comunicat, a fost o situație când adenovirusul a început să circule diferit, asta și a schimbat răspunsul imun în populație și a rezultat așa o situație”, a specificat Komarovski.

Doctorul nu crede în posibilitatea răspândirii în masă a acestui tip de hepatită, dar atrage atenția asupra igienei.

„Posibilitatea că asta se va răspândi în masă (mii de bolnavi), este puțin probabilă, dar luând în considerare faptul că, pentru cel puțin 10% dintre cei bolnavi, acest tip de hepatită se termină foarte greu, în cazul când este nevoie și de transplant de ficat, atunci situația este foarte stresantă.

De regulă, toate tipurile de hepatită se transmit pe cale alimentară. De aceea, atragem atenția la igienă, dar iarăși, dacă vorbim de adenovirus, atunci niciun fel de igienă nu ne va salva. Eu nu pot spune nimic exact, de aceea, cred că trebui să mai așteptăm. 

Eu urmăresc absolut tot la acest subiect și când vor apărea ceva informații, eu cu mare plăcere voi explica tuturor. Important e să nu intrăm în panică”, a ținut să precizeze medicul pediatru.

TV8.md reamintește că, conform datelor OMS, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Informațiile epidemiologice și clinice cu privire la evenimentul de sănătate publică rămân a fi limitate. 

Până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. 

În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

04 октября 2022, час 09:15
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram