social

/VIDEO/ Mal prăbușit peste doi bărbați la Sângera: Mărturiile vecinilor și explicația șefului de șantier

19 мая 2022, час 14:25
Делиться:

Incident grav pe un șantier din Sângera. Doi muncitori care efectuau săpături, au fost la un pas de tragedie, după ce un mal de pământ s-a surpat și s-a prăbușit peste ei. La fața locului au intervenit patru echipaje de salvatori, care au reușit să scoată victimele la suprafață, vii și nevătămate. Echipa TV8 a mers la locul incidentului, iar din spusele martorilor am aflat că cei doi bărbați nu purtau echipament de protecție, în timp ce săpau. Am încercat să obținem informații și de la șeful de șantier, însă acesta nu ne-a răspuns la întrebări, pentru a preciza circumstanțele în care s-a produs incidentul. 

Salvatorii au fost alertați, ieri seara, în jurul orei 19.00, după ce doi bărbați, în vârstă de 39 și 40 de ani, au rămas prinși sub un val de pământ. Muncitorii săpau un șanț de canalizare, iar la un moment dat, un mal s-a surpat și s-a prăbușit peste ei. 

Patru echipe de salvatori au lucrat timp de două ore, pentru a scoate bărbații la suprafață. După ce au fost recuperați, s-a constatat că nu suferit răni care să le pună viața în pericol. 

Echipa TV8 a mers la fața locului, pentru a afla detalii despre incident, dar șeful de șantier n-a vrut să ne vorbească:

„- Nu trebuie să știți doamnă, nu suntem la circ. 
- Da, dar noi trebuie să fie cunoscut faptul, cum s-a întâmplat cazul, de ce au căzut. 
- Nu trebuie nimic, doamnă. 
- Dar ei au respectat regulile de siguranță? Toți se semnează, scriu. 
- Dar cum s-a întâmplat, că vecini spun ... 
- Vecinii multe pot spune. 
- Dumneavoastră ca șef de șantier, ați fost sesizat, cum ați aflat de cazul care s-a întâmplat? - Nu trebuie să știți nimic”. 

Din spusele vecinilor, muncitorii care efectuau lucrările nu aveau echipamentul necesar, fapt care ar fi cauzat incidentul. 

Mai mult, ei spun că, în timp ce malul se prăbușea, cineva dintre vecini încerca să-i scoată din groapă pe cei doi bărbați:

„- Pe primul l-au scos lucrătorii și mai repejor l-au scos, dar pe al doilea, foarte greu. 
- Cine a observat că au căzut? 
-Era un băiat bolnav , care îi ajuta și el a început a strigat. Deja începea a ploua și se temeau, că dacă plouă, îl acoperă cu totul. Se prăbușea malul, că a sărit cineva să îl apere și încă cădea malul. Trebuia să îi protejeze, nu știu de ce au început să lucreze neprotejați”.

„- A fost o tragedie, a fost săpat pământul, aici și a căzut pământul peste ei. 
- Vecinii au intervenit? 
- Poliția și ambulanța au fost aseară și au intervenit rapid, până la ora 21”.

Unii martori ne-au spus că, după ce au fost scoși la suprafață, cei doi bărbați și-au revenit:

„Văd că și-au revenit băieții, dar au stat aproape o oră. Eu chiar plângeam, că nu îl găsea pe celălalt”. 

Cazul a fost înregistrat la Poliție și trimis la Procuratură, urmând să fie documentat și investigat ca un incident de muncă. 

Am solicitat un comentariu și de la Inspectoratul de Stat al Muncii, dar ni s-a spus că, deocamdată, la ei acest caz nu este înregistrat. 

Potrivit datelor Inspectoratului de Stat al Muncii, de la începutul acestui an, au fost raportate 158 de accidente de muncă, 36 dintre ele fiind grave, soldate cu traumatisme serioase, care necesită tratamente de durată. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram