RISE: O vilă de milioane din Elveția aparține unei studente din Moldova. Cine sunt adevărații proprietari

19 сентября 2022, час 15:19

În dreapta este Franța, în stânga – Elveția. Casa din localitatea Les Mermes, Veigy-Foncenex, Franța a atras atenția prin cutia poștală pe care scria Roșca A. Curtea este păzită, marcată cu semne „proprietate privată” și însoțită de mai multe imagini cu câini, scriu jurnaliștii de la RISE Moldova.

În urma investigațiilor, jurnaliștii au constatat că numele complet al proprietarei este Ana Roșca, iar după căsătorie ea se numește, Ana Budilivschi. Potrivit celor de la RISE, tânăra este fiica fostului secretar general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Victor Roșca, fostul cumnat al lui Vladimir Filat.

Potrivit jurnaliștilor de la RISE Moldova, contractul de vânzare-cumpărare a locuinței a fost încheiat între Ana Roșca și foștii proprietari, o familie din Emiratele Arabe Unite. RISE Moldova a aflat că o copie a acestui acord a fost găsită de procurorii moldoveni în urma perchezițiilor efectuate la sediul IPTEH SA din Chișinău.

Vila a costat 1,24 milioane de euro, însă, plus taxe, suma a urcat la 1,33 milioane de euro, mai scriu jurnaliștii.

În perioada tranzacției de peste un milion de euro, Ana Roșca avea 25 de ani și era studentă în Elveția. Ea le-a prezentat notarilor francezi o adresă de domiciliu din Chișinău, fiind de fapt casa părinților ei, Victor și Rada Roșca, scriu cei de la RISE.

Potrivit investigației, imobilul face parte dintr-un complex de vile din regiunea Lacului Leman din Geneva. Proiectul a fost numit „Les jardins d’Hermance” și a fost finalizat în 2010. Denumirea complexului este legată de râul Hermance, care trece chiar pe lângă vila familiei Roșca, și se varsă în Lacul Leman.

Pe site-ul companiei care a construit complexul este menționat că: „Proiectul a fost un succes instantaneu și ne-a accelerat afacerile cu Orientul Mijlociu. Acest lucru ne-a permis să introducem o nouă ramură de servicii pentru clienți, numită LB Privilege services. Obiectivul principal a fost gestionarea tuturor celor 40 de vile în lipsa proprietarilor acestora. Serviciile LB Privilege oferă soluții personalizate pentru a satisface cerințele proprietarilor, care includ gestionarea postului proprietarului, declarația fiscală, utilitățile și buna întreținere a caselor”, scriu jurnaliștii de RISE Moldova.

Investigația subliniază că, vila are două nivele, este acoperită cu tencuială decorativă, în partea de deasupra poate fi observat finisajul din lemn. Locuința este compusă din două părți fiind semidetașată. Pe interior, la fiecare dintre cele două părți, se află la parter un coridor care face accesul spre living și bucătărie, un WC, un garaj și o terasă acoperită. La etaj sunt trei dormitoare, un duș, un WC și o cameră care se poate utiliza ca mezanin sau dormitor.

Potrivit documentelor cadastrale, analizate de jurnaliștii RISE Moldova, noua proprietară a vilei este deja o altă persoană. Se numește Svetlana Roșca. Cu toate acestea, pe căsuța poștală de la intrarea în curte am găsit numele Anei Roșca.

Jurnaliștii spun că au contactat-o pe Ana Roșca, care se afla în Italia, și după ce le-a propus să discute în alte zile, nu a mai răspuns la telefon. Reporterul RISE Moldova afirmă că i-a expediat Anei Roșca și o listă cu întrebări, pe care ea le-a citit, dar nu a urmat niciun răspuns.

Jurnaliștii spun că au pornit această investigație în 2016, „atunci s-a aflat că fostul prim-ministru Vladimir Filat ar fi obținut o casă în Franța de la o corporație străină. Informațiile apăruseră în urma perchezițiilor la sediul IPTEH, făcute în cadrul dosarului „Furtul Miliardului”, spun cei de la RISE Moldova. 

Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Граждане могут оспорить свою категорию энергетической уязвимости, если не согласны с результатом
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Франция начала работу по созданию специального трибунала для расследования преступлений России в Украине
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Где можно узнать присвоенную категорию энергетической уязвимости?
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Макрон приехал с рабочим визитом в Вашингтон
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ
Какие партии пройдут в парламент? Что показал новый опрос БОМ

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/ВИДЕО/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram