Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici

19 ноября 2022, час 21:09

Rachetele rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a transmis Guvernul ucrainean, iar autoritățile din capitala Kiev au avertizat că orașul s-ar putea confrunta cu o „închidere completă” a rețelei electrice pe măsură ce se instalează iarna. Forțele ucrainene au respins aproximativ 100 de atacuri în Donețk în ultimele 24 de ore, unde luptele continuă, a anunțat Volodimir Zelenski.

UPDATE Trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială a orașului, Kramatorsk, regiunea Donețk, distrugând 14 case, a informat guvernatorul Pavel Kirilenko, citat de Kyiv Independent. Nu sunt victime, potrivit informațiilor preliminare.

UPDATE Mihail Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, consideră că Rusia își va epuiza complet resursele până în primăvara anului 2023, potrivit Ukrinform. „Vreau să subliniez că până în primăvară, Rusia va fi complet epuizată de resurse, indiferent dacă Iranul sau o altă țară o va ajuta. Dar acest lucru este sigur. Rusia va avea un număr mare de oameni uciși”, a spus Podoliak, într-un interviu acordat Radio NV.

UPDATE Veaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, vestul Rusiei, a anunțat, sâmbătă, 19 octombrie, că ucrainenii au bombardat orașul Șebekino și satul Voznesenovka, relatează Kommersant și agenția URA. Obuzele au lovit unui bloc de locuinte și hala unei întreprinderi industriale. Potrivit lui Gladkov, liniile electrice au fost și avariate, iar la locul exploziilor s-au deplasat serviciile operaționale și de urgență. O femeie a fost rănită.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei un pachet de apărare aeriană de 50 de milioane de lire sterline, inclusiv tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele furnizate de Iran, potrivit The Guardian.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în prima sa vizită la Kiev de la preluarea mandatului, relatează BBC. Întâlnirea a avut loc pentru a „confirma sprijinul continuu al Marii Britanii” pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

UPDATE Numărul deținuților ruși a scăzut cu 23.000 în doar două luni, scădere pusă în special pe campania de recrutare pentru război derulată de către compania militară privată Wagner, relatează publicația rusă independentă Mediazona specializă pe aplicarea legii și sistemul penitenciar din Rusia.

UPDATE Trupele ucrainene ar putea „păși în Crimeea” până la sfârșitul lunii decembrie, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Volodimir Havrilov, adăugând că scenariul „nu este exclus”. Potrivit lui Havrilov, întregul război cu Rusia s-ar putea termina până în primăvară, iar trupele ucrainene vor continua să lupte pe timpul iernii, în ciuda condițiilor dure și a gerului.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat 11 presupuși colaboratori ruși care ar fi participat la organizarea „referendumului” ilegal al Rusiei în regiunea ocupată Zaporojie.

UPDATE Primul tren de pasageri către orașul Herson, recent eliberat, a sosit de la Kiev. Este primul tren cu călători care ajunge în acest oraș, care s-a aflat circa 8 luni sub control rusesc.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Sumî, Dmitrie Jivițki, a anunțat că forțele ruse au bombardat comunitatea Znob-Novhorodske, în apropierea graniței cu Rusia, în seara zilei de 18 noiembrie. Treisprezece obuze au lovit periferia, a transmis oficialul. Până în prezent, nu au fost raportate victime.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în perioada 10 noiembrie – 16 noiembrie, aproximativ 500 de militari ruși răniți, dintre care majoritatea au fost mobilizați recent, au fost transportați la spitale din Horlivka, ocupată temporar, din regiunea Donețk.

UPDATE Capitala ucraineană Kiev se află într-o „situație critică”, cu o penurie de energie, spun oficialii, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene care au dus la pene masive de curent la nivel național. Orașul se confruntă deja cu un „deficit uriaș de energie electrică”, a declarat primarul Vitali Kliciko pentru AP. Aproximativ 1,5-2 milioane de oameni, aproximativ jumătate din populația orașului, erau cufundați periodic în întuneric, în timp ce autoritățile mută alimentarea cu electricitate dintr-un cartier în altul. „Situația este critică”, spune Vitali Kliciko.

UPDATE Aproximativ o sută de atacuri ale rușilor au fost respinse în ultima zi, a anunțat președintele ucrainean Volodimr Zelenski, care a subliniat că forțele armate ale Ucrainei nu cedează în fața inamicului în niciun sector al frontului. 

„Ostilitățile super-violente din regiunea Donețk continuă până în ziua de azi, nu s-au atenuat luptele și nu primim niciun răgaz. Chiar ieri, aproximativ o sută de atacuri rusești au fost respinse în regiunea Donețk. Toți soldații noștri care mențin pozițiile în Donbass sunt adevărați eroi”, a spus Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE  Volodimir Zelenski a respins ideea unui „scurt armistițiu” cu Rusia, spunând că nu ar face decât să înrăutățească lucrurile. 

„Rusia caută acum un scurt armistițiu, un răgaz pentru a-și recăpăta puterea”, a spus președintele ucrainean în declarațiile difuzate la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax. „Cineva poate numi asta sfârșitul războiului, dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutățească situația”, a explicat liderul de la Kiev.

UPDATE Kremlinul se pregătește pentru o nouă rundă de mobilizare, în timp ce ciclul de recrutare de toamnă este încă în desfășurare, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare. Think thank-ul american spune că mobilizarea desfășurată pe ascuns și pregătirea pentru un nou val de mobilizare vor înrăutăți probabil calitatea generală a trupelor ruse trimise să lupte în Ucraina.

UPDATE Sute de persoane au fost reținute sau au dispărut în timpul ocupației rusești asupra Hersonului, iar zeci de persoane au fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susținut de Departamentul de Stat al SUA. Raportul, consultat de Reuters înaintea publicării sale vineri, documentează rețineriile și disparițiile a 226 de persoane în Herson în perioada martie – octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturați și cinci dintre ei au murit în arest sau la scurt timp după.

UPDATE Decizia de a negocia cu Rusia pentru soluționarea conflictului îi revine Ucrainei, a insistat vineri Casa Albă, care a precizat că în niciun caz nu face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor, transmite EFE, citată de Agerpres. 

„Acest război s-ar putea încheia astăzi, dacă domnul Putin ar face ceea ce este corect. Evident, (Putin) nu s-a arătat dispus să-şi retragă trupele şi toţi suntem de părere că un acord diplomatic negociat este cel mai bun lucru pe care îl poate face Putin”, a declarat purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby.

Război în Ucraina, ziua 268: Atac nocturn la Nikopol și milioane de oameni fără curent. Zelenski cere protecția deplină a cerului
Război în Ucraina, ziua 267: Alerte aeriene, explozii și prima zăpadă. Zelenski: Putin caută negocieri directe cu Kievul
В мэрию Дурлешт пришли с обысками. В чем причина?
В мэрию Дурлешт пришли с обысками. В чем причина?
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
WSJ: Роль Абрамовича как посредника между Кремлем и Киевом ослабла
WSJ: Роль Абрамовича как посредника между Кремлем и Киевом ослабла
UNFPA: В 2023 году в Молдове проживает 2,6 млн человек
UNFPA: В 2023 году в Молдове проживает 2,6 млн человек

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

В Молдове проводят военные учения. Граждан призывают не паниковать
В Молдове проводят военные учения. Граждан призывают не паниковать
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Найденное в Кишиневе тело принадлежало известному актеру Штефану Боурошу
/ВИДЕО/ Найденное в Кишиневе тело принадлежало известному актеру Штефану Боурошу
В Молдову приезжает спикер сената Польши. Он проведет встречи с руководством страны
В Молдову приезжает спикер сената Польши. Он проведет встречи с руководством страны
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram