politic

/DOC/ Amendamentul cu privire la imunitatea avocaților, în vigoare. Modificările la Legea Avocaturii, votate în lectură finală

21 января 2022, час 16:12
Делиться:

Cu votul a 56 de deputați Legea cu privire la avocatură a fost aprobată în lectura finală cu unele modificări, inclusiv amendamentul prin care avocații vor putea fi reținuți sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Potrivit proiectului, sunt scutite de efectuarea stagiului profesional persoanele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror, dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţia respectivă, au solicitat participarea la examenul de calificare.

Licența pentru exercitarea activității de avocat nu se va elibera în cazul în care : persoana dată a fost condamnată anterior pentru infracţiuni grave, deosebit de grave, excepţional de grave săvîrşite cu intenţie, chiar dacă au fost stinse antecedentele penale; nu au fost stinse antecedentele penale pentru comiterea altor infracţiuni; i-a fost retrasă licenţa pentru exercitarea profesiei de avocat sau dacă comportamentul sau activitatea acesteia este incompatibilă cu normele Codului deontologic al avocatului;

Potrivit autorilor, scopul modificărilor propuse a fi operate urmărește consolidarea instituţii avocaturii întru crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care să garanteze independenţa și calitatea profesională înaltă a avocaţilor în exercitarea profesiei fără restricţii nejustificate şi fără a face obiectul unor influenţe, sugestii, presiuni, ameninţări sau imixtiuni. 

La fel, modificările propuse va avea drept rezultat ca justițiabilul să beneficieze de servicii de asistență juridică calificată de către subiecți evaluați corect după principii de meritocrație, competentență profesională și intergitate. Mai menționăm că normele legale propuse a fi introduse nu constituie o ingerinţă în exercitarea dreptului la muncă. 

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram